NAVN: Stian Barsnes Simonsen

**ALDER: 27 år

YRKE:** Programleder i NRK

BOSTED: Youngstorget i Oslo

Hvor vokste du opp? — Mine første år bodde jeg i Åsane og gikk i Tertitten barnehage, men det er årene på Minde og Fridalen jeg husker best. 12 år gammel flyttet jeg til min far i Oslo, men jeg besøker min mor ofte og oppfyller fortsatt hennes krav om å snakke bergensk når jeg er i byen.

Hvor ville du helst bodd? - I et av de små husene i rekke på Skansen. De har både sjarm og god utsikt.

Hvor går søndagsturen? - Som oftest til Nordnes. Familien lykkes ikke i å få meg med over Vidden, men jeg reiser gjerne til hytten på Fotlandsvåg.

Favoritt utested? - Den nye Bocca Bar er et veldig kult sted med et tøft interiør. De som jobber der er flinke og det går an å sitte lenge å prate.

Hvor handler du klær? - Egentlig handler jeg sjelden klær i Bergen, hvis ikke en av nevøene mine drar meg med til Galleriet, Xhibition eller et av de andre kjøpesentrene.

Ditt beste badested? - Som barn badet jeg mye på Grønneskjæret. Husker jeg skled og slo ut en tann. Nå har jeg sans for Nordnes sjøbad.

Ditt beste skoleminne? - Jeg må si at det er læreren min Jostein Holsen og hans kone Torunn som dessverre ikke lever lenger. Jostein var en strålende lærer og er et genuint godt menneske. Jeg hadde det veldig fint på Fridalen skole.

Din bergenske favorittrett? - Rockenroll. Min mormor er husstellærer og begynte å lage retten da rocken kom til Norge. Den består av spagetti, kremet tomatsaus, kjøttdeig, løk og poteter. For meg er denne retten Bergen.

Hvor er du medlem? - Jeg er Plan Norge-fadder og ambassadør for organisasjonen. Ganske snart blir jeg medlem av Human-Etisk Forbund. Så angrer jeg litt på at jeg ikke lenger er med i CISV. Organisasjonen gjør et viktig fredsskapende arbeid og jeg gledet meg over å være med i den som barn. At barn kan møte verden på egen hånd har jeg sans for.

Hva samler du på? - Lego og pokersjatonger. Selvsagt var det dumt å selge legosamlingen min som 15-åring. Nå er jeg i siget igjen. Poker er ikke penger for meg, men sosialt fellesskap.

Ditt bergenske favorittuttrykk?

— Stormat eller «Eg står så krøkkete te», som Tor Endresen sa da jeg fikk tak i ham på mobiltelefonen her om dagen.

Hva er du mest stolt over? - Familien min.

Hva ville du vist en turist? - Jeg ville tatt en tur med Beffen, kjøpt varme skillingsboller på Bryggen og kjøpt fiskekaker hos Søstrene Hagelin. Disse ekte små opplevelser har samtidig noe med byens sjel å gjøre.

Hva er du minst stolt over? - At byens fjell gjennomhulles av stadig nye veitunneler. Hvorfor satses det ikke på mer miljøvennlig transport?

Hva mangler i Bergen? - T-baner og Deli De Luca, en stor forbedring av 7-Eleven. Alt kommer senere til Bergen.

Hva savner du når du er på reise? - Jeg savner samholdet i familien, den rene luften og den spesielle energien som finnes i byen. Bergen er verdens vakreste by å savne.

Det mest romantiske stedet? - Musikkpaviljongen. Sist gang min kjæreste var i Bergen, tok jeg henne med til paviljongen og kysset henne der. Flere bergensere bør gi sin kjære et kyss nettopp der.

Ditt første kyss? - I Slottsparken i Oslo. Jeg gikk i 6. klasse og lekte tikken med klassen da en av jentene falt over meg.

Favorittbergenser? - Ole Bull. Jeg skulle gjerne møtt ham. Han var en talentfull kunstner og en visjonær gründer som fikk til mye. Han våget å tenke stort og representerer det motsatte av janteloven.

Har du gått i buekorps? - Min far er pasifist. Jeg får ikke lov.

Når var du på Stadion sist? - Huff. Det er litt pinlig. 16. mai for fire-fem år siden. Men Brann er fortsatt laget i mitt hjerte.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken. Rommet mitt vendt mot Ulriken. I barndommen våknet og sovnet jeg ved synet av dette fjellet.

En god dag i Bergen? - Solen stråler. Jeg sitter i Losjehagen, på Bocca Bar eller Dickens med familien rundt meg eller storkoser meg på terrassen til tante Unn.

Ordfører for en dag? - Jeg ville bygd opp en ny kaffefabrikk og gjort noe med samferdselen.

Bergen om 50 år? - Jeg tror Bergen vil være en hypermoderne by som har beholdt sin sjarm. I hele verden vil den være kjent for å ha bevart kulturarven. Fortsatt vil det finnes brostein i gatene og trikken vil gå igjen.

TOR KRISTIANSEN

LENGSEL: Stian Barsnes Simonsen synes Bergen er verdens vakreste by å savne.