Legevakten behandler årlig mellom 80 og 100 jenter som er blitt voldtatt eller utsatt for seksuelle overgrep.

— Vi har den siste tiden sett en jevn økning i antall seksuelle overgrep, faktisk mer enn vi er vant til, opplyser overlege Egil Tynæs ved Legevakten i Bergen.

Så langt i år har Legevakten registrert 47 overgrepsaker. Bare siden april har 28 jenter oppsøkt legevakten for hjelp etter å ha blitt seksuelt misbrukt. Flere av disse hevder å ha blitt dopet på byen.

Legevakten opplyser at denne trenden er økende.

— Vanligvis har vi relativt få slike tilfeller i året, men de siste månedene har vi hatt en stripe av slike episoder. En del neddopinger etterfølges av overfall og voldtekt. En ekkel utvikling, sier Tynæs.

Går for sent til legen

Selv om mistanken om at en kvinne er blitt neddopet er til stede, er det vanskelig å fastslå med sikkerhet.

— Mange venter for lenge med å la seg undersøke av lege. For at vi skal kunne finne rester av dop, må undersøkelsen helst være foretatt innen et døgn, sier Tynæs.

— Hva slags stoffer finner dere rester av?

— Rohypnol som oftest, sier Tynæs.

Et annet problem er at kvinnene som regel ikke husker hva som har skjedd.

— Enten de faktisk er blitt neddopet eller ikke, er de så sjokkerte at de blokkerer hendelsen ute. Følelsen av tap av kontroll setter dem i en grusom situasjon, sier Tynæs.

Legevakten opplever at svært få overgrepssaker blir anmeldt til politiet. Det tyder også politiets statistikk på. Hittil i år er 23 voldtekter anmeldt hos politiet.

— De fleste kvinner har en høy terskel for å oppsøke legevakten eller politiet. De er redd for ikke å bli trodd, og synes gjerne det er flaut å fortelle om overgrep, sier Tynæs, som mener antall rapporterte saker kun er «toppen av isfjellet».

Sommerens motedop

Internt i politiet går Bergen under navnet

«Rohypnol-byen». Første halvår i år er det beslaglagt 78.000 rohypnol-tabletter. Det er mer enn i hele fjor.

— Vi ser en dramatisk økning i beslag av rohypnol. Det er urovekkende, sier leder av narkotikaavsnittet ved Hordaland politistasjon, Jørn Solsvik.

Han sier rohypnol er i ferd med å bli sommerens motedop.

— Vi beslaglegger rohypnol daglig. Dersom vi beslaglegger andre stoffer finner vi nesten alltid rohypnol i tillegg, sier han.

Ifølge Solsvik blir mesteparten av rohypnolen som florerer tatt ulovlig inn til landet, hovedsakelig fra Øst-Europa og Asia.

— De fleste rohypnoltablettene er grønne, men det finnes også hvite tabletter. De grønne tablettene vil sette farge dersom de blir puttet i en drink, men de hvite kun vil gjøre drinken en anelse mattere, sier Solsvik.

Styreformann i Bergen Vaktvesen, Simon Simonnæs, sier det er mye medikamenter og tabletter i omløp på byens utesteder, spesielt nå i sommerhalvåret.

— Det går jo stadig rykter om kvinner som er blitt neddopet på byen. Men jeg tror ikke dette er noe utbredt problem, sier Simonnæs.

Advarer kvinner

Ifølge leder for person og voldsavsnittet ved Hordaland politistasjon, Tove Lian Mathiesen, har ikke politiet konkrete tall på hvor mange kvinner som har opplevd å få dop i drinken sin.

— Det forekommer nok at kvinner blir dopet ned på byens utesteder. Men vi har ingen oversikt over hvor ofte det skjer. Jeg har ikke merket noen økning i antall anmeldelser, men jeg tror nok ikke at alle slike saker blir anmeldt til politiet, sier Lian Mathiesen,.

Politiet oppfordrer kvinner til å være forsiktige på utesteder.

— Pass på drinken din, og la noen du stoler på passe den hvis du danser eller går på toalettet, sier Lian Mathiesen.

PASS PÅ: Du bør passe på drinken din når du er ute på byen.
Foto: Robert Bråthen