— Det er ikke bare rikfolk som tar seg råd til dette. Masse småbarnsfamilier, men egentlig alle typer folk har båten her, sier Hope.

Før blomstret roser i drivhuset på Hope Gartneri Dolviken, nå er 70 båter innlosjert til overvintring. Og flere skal det bli.

— I fjor hadde vi 140 båter her. I år skal vi ha inn 200 og på Lindås har vi plass til 200 til, sier Hope.

Vinterlagring og service av båt er en næring i vekst. Hope tror den evige tidsklemmen er en av hovedgrunnene. Folk har ikke tid til å pusse og stelle med daycruiseren selv.

— Et eksempel er småbarnsfamilier. For mange av dem er det uaktuelt at far i huset bruker tre dager på å bunnsmøre hvert år. I tillegg er det god økonomi og mye penger i omløp for tiden, som igjen har ført til en voksende båtpark, sier han.

Store verdier

I følge Hope selges det 800 til 1000 fritidsbåter årlig, bare i bergensområdet. Det er altså ikke småpenger det er snakk om.

— Folk vil gjerne ta vare på verdien. Ligger båten ute på vinterstid kan det lett oppstå fuktskader forårsaket av regn, snø og is. Bor du i rekkehus eller blokk kan du ikke akkurat ha båten liggende på terrassen heller, sier han.

I tillegg til en økning i popularitet for båthotellene har Hope registrert at kunder har tatt kontakt tidligere i år enn i fjor.

— Mange ga opp sommeren tidlig i år. Det var langt fra så mange båter her i oktober i fjor, sier han.

Å ha båt er ikke som før

Mathis Somby har sin 20 fot Ryds daycruiser innlosjert på Hopes Båthotell for andre år på rad. Om sommeren ligger båten ved bøye på Sotra.

— For meg er det ikke noe annet alternativ. Jeg bruker ikke båten om vinteren, så da er det like greit å sette den vekk. Jeg slipper å bekymre meg for fuktskader og tyveri, sier han.

Å punge ut med 10.000 for hotell og ekstra service på motor og båt synes han er verdt pengene.

Sunde, Helge