— Jeg kommer hit for å være sosial i påvente av å få meg jobb og komme i rute her i Bergen, sier Per Olav Hauer. Han flyttet fra Oslo og jobben for et år siden for å etablere seg i Bergen. Uten et sosialt nettverk og en arbeidsplass å gå til, har Robin Hood Huset vært et viktig sted for Hauer det siste året.

Omkring 300 mennesker er innom Robin Hood Huset i løpet av en uke.

— Vi ser at pågangen øker fra måned til måned, sier styreleder Wenche Berg Husebø.

Ved Frelsesarmeens slumstasjon i Sandviken er 20-30 personer innom hver eneste dag.

— Vi ser en tydelig tendens til at flere og flere av dem som kommer, er barnefamilier med mange barn som gjerne går på sosialhjelp og som overhodet ikke greier å få hverdagen til å gå i hop, sier daglig leder ved Slumstasjonen, Marianne Naustdal.

— Vanligvis er det mat, og kanskje klær folk spør etter, men akkurat nå når det har vært så kaldt, er det også svært mange som spør etter ved. Vi deler ut så langt vi kan, sier hun.

Når helgen nærmer seg og man ser at det ikke er mat i skapet, blir vi redningen for mange.

Evy Johnsen, Frelsesarmeen

Ikke luksus

På Slumstasjonen står posene med matvarer ferdig sortert, klar for avhenting; en stor og innholdsrik for familier, en litt mindre til enslige uten barn. Luksusvarer er det fint lite av i posene. Det går helst i hverdagsmat som supper, hermetikk og leverpostei. I 2008 måtte 1825 mennesker innom stasjonen i Sandviken for å skaffe mat til døgnet. I 2009 var tallet økt til 2016. Barnefamilier og enslige forsørgere utgjør den største økningen. Denne gruppen vokser mye fortere enn andre kategorier.

På Slumstasjonen kan man også finne et bra utvalg av brukte klær både til barn og voksne. Stativene blir flittig saumfart. Er man heldig, kan man finne en varm vinterjakke eller en god genser til minsten. Utfordringen er ofte å komme over den rette størrelsen. Møbler kan også Slumstasjonen være behjelpelig med, via rekvisisjoner fra Fretex.

**Les også:

Vil ha flere tiltak for barnefamiliene**

— Fattigdommen blir verre

Evy Johnsen har jobbet på Slumstasjonen i Frelsesarmeen ti år.

— Jeg har merket stor forskjell i løpet av disse årene. Pågangen blir bare større og større. Vi merker det mest på fredager og ved månedsskiftet. Når helgen nærmer seg og man ser at det ikke er mat i skapet, blir vi redningen for mange. Vi ser også at det er en sammenheng mellom trygdeutbetalinger og innrykket hos oss. Mange får trygd utbetalt den 20. i hver måned. De fleste klarer seg bra i den første perioden etter at pengene er på konto, men så er det slutt. Da kommer de hit for å hente mat, ellers har de ikke penger igjen til regninger som må betales,\ sier Evy Johnsen.

Økning over hele landet

Konsulent Benjamin Brekke Nærstad i Frelsesarmeens sosialtjeneste sier at pågangen har økt ved alle de tre slumstasjonene som Frelsesarmeen driver, i Oslo, Bergen og Ålesund.

Økningen har vært størst i Ålesund med 14 prosent i fjor. Oslo hadde en økning på ti prosent og Bergen en økning på syv prosent.

— Det er en gjennomgående trend at andelen av barnefamilier og enslige forsørgere øker uforholdsmessig mer enn gjennomsnittet. Barnefamilier hadde en samlet økning på 20 prosent i 2009 på landsbasis, og enslige forsørgere en økning på hele 32 prosent.

Sparer til mat til barna

Ved Robin Hood Huset, som er et møtested for økonomisk vanskeligstilte, serveres det felleslunsj to ganger i uken.

— De som vil, kan betale. De som ikke har penger, kan spise gratis. Mange foreldre kommer hit og spiser, slik at de kan bruke de pengene de har til å kjøpe mat til barna, sier styreleder Wenche Berg Husebø.

I den siste kuldeperioden har hun fått tilbakemeldinger om en ny tendens i kjølvannet av den strenge vinteren og varsel om skyhøye strømpriser:

— Folk skrur av varmen hjemme og finner seg et sted der de kan være på dagtid, for eksempel hos oss. Så går de hjem når vi stenger kl. 1700 og setter på varmeovnen. Folk som har lite å rutte med må være kreative og spare der de kan, sier Berg Husebø.

Vegar Valde, Bergens Tidende