NINA SKRÅMESTØ NESHEIM

Barneombudet får flere henvendelser fra bekymrede foreldre som skal sende barna på reise alene med forskjellige transportmidler.

— Det er viktig at barn som reiser alene er godt forberedt. Det er en god regel å foreta «instruksjonsreiser» sammen med barnet på forhånd. Jo flere reiser desto bedre, og her kan man jo engasjere andre voksne medlemmer i familien også sier nestleder i Barneombudet, Knut Haanes.

Flyr mer

Det har vært en sterk økning av barn som reiser alene med fly de siste årene. I sommer flyr 13.000 barn alene med SAS Braathens eller deres samarbeidspartnere fra Gardermoen. På et år er tallet oppe i 30.000.

— De aller fleste er barn som reiser mellom skilte foreldre. Samlivsbrudd og rimelige flypriser fører til at flere barn reiser alene, sier Unni Dørum, avdelingsleder for SAS Braathens assistanseteam på Gardermoen.

På en travel sommerdag har de opp til 700 barn å ta seg av.

— Vi har også hatt en økning av barn som reiser alene og besøker besteforeldre i Spania, sier Dørum.

Hun roser foreldre som gjør gode forberedelser før barna reiser. Flyturer som innebærer bytte av fly og forsinkelser, innebærer en risiko for at barnet blir engstelig og at misforståelser oppstår hvis de ikke er forberedt.

— De fleste har reist med foreldrene på forhånd og føler seg trygge på det som skal skje, sier hun.

Skap trygghet

Anbefalinger om når barnet kan reise alene er avhengig både av barnets alders- og utviklingsnivå. Haanes ber foreldre først og fremst ta hensyn til barnets behov og legge egne behov til side.

— Mange barn reiser mellom to konfliktsoner og sitter med en klump i magen som ødelegger gleden over turen. Hvis barn reiser mellom mor og far, er det uhyre viktig at foreldrene er samkjørte, slik at barna kan glede seg og føle seg trygge på at de blir hentet når de kommer fram, sier han.

Barneombudet får henvendelser fra reiseoperatører som ønsker tydelige aldersgrenser på barn som skal reise alene.

— Det er reiseselskapets eget ansvar å lage retningslinjer for alle sin reisende, sier Knut Haanes.

Kjartan Bjelland