Det tok over en time fra lensmann Terje Kvalvik ble knivstukket, til han skjønte at han var skadet. Da hadde han og makkeren fått kontroll på gjerningsmannen, og kjørt ham fra åstedet i Øystese til Samnanger. Der ble knivmannen overtatt av en patrulje fra Bergen, og Kvalvik kom seg til lege.

— Først da skjønte jeg hva som hadde skjedd. Sannsynligvis var jeg så full av adrenalin at jeg ikke kjente smertene, sier lensmannen i Kvam og Samnanger.

Kraftig økning

En fersk rapport fra Politidirektoratet viser at antall anmeldelser for vold mot politiet har økt kraftig de siste årene.

I ettertid har jeg tenkt en del over hva som kunne skjedd, men jeg prøver å konsentrere meg om at det gikk bra

I 2004 ble det registrert 613 anmeldelser. I fjor var tallet 1156.

Samtidig synker antall personskader blant politifolk. Nedgangen er på 22 prosent siden 2009.

Den største andelen av skadene - 33 prosent - skjedde i forbindelse med pågripelser og ransakelser.

— Det er en uheldig utvikling at antall anmeldelser øker så kraftig. Tjenesten må organiseres på en måte som gjør at vi unngår slike situasjoner i størst mulig grad. Det handler blant annet om bedre opplæring, oppmerksomhet om verneutstyr, og god nok bemanning, sier hovedverneombud Audun Buseth i politi- og lensmannsetaten.

Han mener politiledelsen ikke må slå seg til ro med at tallene på skader i tjenesten går nedover.

— Det er viktig å se på tendenser over tid. Trenden er at antall voldsanmeldelser er økende de siste åtte årene. Det er det vi må være oppmerksomme på, for utfallet av sakene kan være tilfeldig. Man kan være heldig, eller man kan ha uflaks, sier Buseth.

Stukket bakfra

Fungerende leder i Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad, tror hyppigere bruk av verneutstyr kan forklare skadenedgangen.

— Vi hadde nylig et eksempel fra Oslo S, der en tjenestemann ble stukket med kniv bakfra. Han ble truffet i vernevesten. Det er en typisk sak som blir registrert som vold mot politiet, men hvor han heldigvis kom uskadet fra det, sier Bolstad. Han hadde ikke lest rapporten i går, men sier han får mange tilbakemeldinger om at hverdagen er blitt tøffere for politiet.

— Politiet må være der kriminaliteten skjer, slik at vi kan jobbe forebyggende. I dag kommer vi altfor ofte for sent inn i situasjonene, når ting har utartet, sier Bolstad. Han får støtte av fylkesleder Kjetil Rekdal i PF i Hordaland.

— Med færre politifolk til stede for å løse et oppdrag, øker sjansen for at gjerningspersoner tyr til vold og trusler, sier Rekdal.

Det var om morgenen 22. januar i år at lensmann Kvalvik og makkeren hans rykket ut for å pågripe en mann i Øystese. Begge hadde på seg lette vernevester, som skal beskytte mot kniv.

— Det utviklet seg fra et trivielt oppdrag til noe mer dramatisk. Selve pågripelsen var over på noen sekunder, men det oppsto et basketak der mannen hogget et par ganger. Jeg så ikke kniven og kjente ikke smerten, men makkeren min så det. Hun meldte på sambandet at jeg var stukket, forteller Kvalvik.

- God oppfølging

Kniven gikk gjennom skinnjakken i skulderen, der vesten ikke dekket. Kvalvik måtte sy seks sting der det ene stikket traff.

— I ettertid har jeg tenkt en del over hva som kunne skjedd, men jeg prøver å konsentrere meg om at det gikk bra. Vi har gått gjennom hendelsen her på kontoret, og minner hverandre om hvor viktig det er å bruke verneutstyr.

Etter 36 år i politiet er dette andre gang Kvalvik blir utsatt for vold i tjenesten. Første gang var for mange år siden, da han ble slått i hodet i Odda.

— Det er en viss risiko i dette yrket. Det vet alle som går inn i det. Samtidig er det mye større bevissthet om bruk av verneutstyr og sikkerhet nå enn tidligere. Jeg har også fått veldig god oppfølging fra ledelsen i ettertid.

Gjerningsmannen sitter for tiden i varetekt. Hans forsvarer Samson Røyrvik sier mannen har erkjent straffskyld, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Politidirektoratet har ikke besvart BTs henvendelse om denne saken.