TRUDE HAUG

Og som derfor sniker seg med på folks fotografier fra Hanseatisk museum?

En telefon fra Kjell Johan Gottlieb Hilt kan tyde på det. Han tror nemlig at spøkelset kan være hans tipp, tipp, tippoldefar Johan Gottfried Ludolf Hilt, som hengte seg på Bryggen i 1870. Denne forfaren var gift med Bergitte Nilsdatter Tarlebø, forteller Hilt, som er en pasjonert slektsgransker og tente på vår historie om spøkelset Ludolf.

Den gang skrev vi om et bilde fra Hanseatisk museum som var lagt ut på nettstedet paranormal.no. Bildet viser en mann i skinnjakke, og ved siden av ham tegner det seg et utydelig omriss av en figur i gammelmodige klær som ser ut som han/hun har en lys krage rundt halsen.

Direktøren på Hanseatisk museum, Marco Trebbi, fortalte da at folk i Bergen etterlyste spøkelset Ludolf av og til. — E' Ludolf'en der oppe ennå? kunne folk spørre. Og Trebbi mente da at spøkelset kunne være en hanseat som eide stue (hadde kontor) på Bryggen da den brant i 1702, som skjuler seg bak navnet og spøker mellom treplankene.

Men nå kan det altså være Hilts gamle stamfar som befinner seg på bildet. Han ble 46 år, og i dødsannonsen fra 4. april 1870 sto det at han var en ordentlig og flittelig kar , forteller Hilt og legger til at det har gått bra med slekten for øvrig.

Hilt vet ikke i hvilket av husene på Bryggen det uhyggelige hendte. Far til Hilts tipp, tipp, tippoldefar, Iohan Ludolph Loennecker, var født i Hannover i 1769 og kom til Bergen med det tyske emigrantskipet «de Zeeploeg» som havarerte og drev i land i skjærgården utenfor Bergen. Samme skip som brakte Rieber-familien til byen og siden skaffet oss en suppefabrikk. Og nå også et spøkelse?