Slik konkluderer Eva Drageset overfor Bergens Tidende. Hun er advokat for et titall klienter som har vært syke siden Giardia-utbruddet i Svartediket i august for halvannet år siden.

Blant Dragesets klienter er flere rammet av postinfeksiøst utmattelsessyndrom. I går fortalte Bergens Tidende historien om en av de Giardia-syke som har fått denne diagnosen — Kaja Iden. Før hun fikk sykdommen jogget hun flere mil i uken. Nå venter hun på rullestol.

To år betyr kronisk

Ennå er ikke erstatningskravene spesifisert. Men om det viser seg at sykdommen må defineres som kronisk, og klientene blir uføre, kan det dreie seg enkeltkrav på millionbeløp, mener Drageset.

For andre Giardia-syke vil det være snakk om krav på flere hundre tusen kroner avhengig av hvor store utlegg og hvor mye tapt arbeidsfortjeneste klientene har hatt.

Lønnsmottakere er garantert sykelønn og eventuelle rehabiliteringstilskudd for til sammen to år når sykdom rammer.

— Til høsten vil det være to år siden klientene mine ble syke. I erstatningsrett blir sykdom som varer lenger enn to år definert som kronisk. Det betyr at de som har vært syke siden epidemien brøt ut høsten 2004, er berettiget til menerstatning, forklarer Drageset,

Hun har flere klienter som har vært sykemeldt i lange perioder siden de ble smittet. Blant disse er det også flere studenter som ikke har hatt mulighet til følge planlagt studieprogram.

— Men studentene har ikke krav på sykelønn på lik linje med lønnsmottakerne. Kravene deres kan derfor bli betydelige, sier advokaten.

Store vekttap

Drageset opplyser at alle hennes klienter er omfattet av forsikringsordningen som Bergen kommune har med Gjensidige. Men de har i tillegg henvendt seg til Drageset fordi de har følt at de ikke har fått tilstrekkelig informasjon direkte fra Bergen kommune om hvilken erstatning de har krav på.

— Samtlige er blir svært hardt rammet av infeksjonen. Flere av dem viser fremdeles ikke tegn til bedring. Typiske symptomer er konstant kvalme, luft i magen og ekstrem slapphet. Flere føler at de knapt kan bevege seg ute. Mange har hatt store vekttap og har måtte skiftet hele garderoben. Det har ført til store merutgifter, konstaterer hun.

Drageset regner med at det fremdeles vil ta år før erstatningsoppgjøret for de mest kompliserte Giardia-sakene er avgjort.

— Dersom sakene løses uten rettslig prøving, regner jeg med at de fleste av dem kan være avsluttet neste år. Må de avgjøres av retten, kan det ta flere år, sier Drageset.

Mandag kl. 1500 møter byråd Lisbeth Iversen og kommuneledelsen til nettmøte. Send inn dine Giardia-spørsmål her!

Har du et tips om Giardia-epidemien i Bergen? Kontakt oss på:Telefon: 02211e-post: tips@bt.no

KILOENE RASTE: Ingrid Markussen visste ikke at hun hadde Giardia før hun opplevde et dramatisk vekttap. - Kiloene bare rant av, sier 39-åringen.
JAN M. LILLEBØ