— Se på dette griseriet. Og dette skal være Byparken. Parken vi med stolthet skal vise frem til turistene. Det er flaut å være guide i en by med så mye boss.

Gun Losnedal er guideveteran i Bergen. Sine første turister loset hun rundt på bergensk brostein allerede i 1962. Nå står 2002-sesongen for døren. Og guiden er på kokepunktet. For Bergen flyter av boss.

Hun formelig putrer av irritasjon og fortvilelse. For aldri har Bergen vært mer neddynget i henslengt griseri enn i år, etter hennes oppfatning.

— I dag fikk jeg ødelagt mitt gode humør av å gå gjennom bygatene, sukker hun.

Tanken på at hun snart skal guide turister mellom bosshaugene, gjør henne i enda dårligere humør.

— Mine guidekolleger er like fortvilet som meg, forsikrer hun.

Ble for sterkt

Oppgitt tar hun oss med til rhododendrariet i Byparken.

Eller skal vi si bossodendrariet?

I hvert fall Norges første i sitt slag, med hele 87 forskjellige arter representert.

— Dette blir for sterkt for meg, sier hun, og betrakter bosset som flyter fritt og vilt på stien mellom de vakre, knoppete trærne og buskene.

Den vakre lunden er blitt et «høl».

Du nærmest vasser i melkekartonger, Koskenkorva, Bell's Finest, sigarettesker, knuste ølflasker, polposer, pappkrus, sixpack-emballasje og engangsgriller. Tenkelig og utenkelig av tomemballasje.

Men også gamle paraplyvrak, henslengte eksamensoppgaver fra en bibelskole, gamle aviser og ukeblad, innpakningspapir, enda flere flasker - og boss, boss, boss. Rusk og rask.

Conrad Mohr på sin sokkel ville vært takknemlig for at han får stå med ryggen til dette messet.

Det «sprakk»

— Det har vært kjekt å ta turistene hit, for å vise dem de forskjellige rhododendron-artene, men det lar seg ikke gjøre, slik det ser ut her nå, sier Gun Losnedal.

I går «sprakk» det rett og slett for henne da hun gikk en runde i sentrum, i byen som er «World Heritage City» og «Inngangen til Fjordriket».

Hun ble rett og slett i dårlig humør av det hun så.

— Bare i løpet av noen år har bossmengden vokst enormt. Veldig mye later til å være emballasje fra serveringssteder med såkalt fastfood, sier hun.

En av Europas reneste

Gun Losnedal minner oss om at Bergen bare for noen år siden hadde ord på seg for å være en av Europas reneste byer.

— Det renommeet ville byen neppe fått i dag, sier hun lakonisk.

Og retter pekefingeren mot folks holdninger til boss.

— Det er nesten ufattelig at så mange tar det for gitt at andre skal plukke opp bosset etter dem, sier hun.

Selv går hun gjerne inn i en butikk og sier fra hvis det flyter av boss utenfor.

Får applaus

På vei bortover Nygårdsgaten ergrer vi oss i fellesskap over en knust flaske og drøssevis med fortaussneiper utenfor Garage.

Og i «bedet» utenfor Nygård skole er det tilsynelatende lenge siden en eller annen ansvarlig har funnet det for godt å plukke boss.

— Dessuten må det være utrivelig for publikum å ankomme Grieghallen, slik det ser ut i bedene rundt bygget, kommenterer Losnedal.

Og får applaus. Vår.

BOSSODENDRARIUM: I rhododendariet i Byparken flyter det av boss. - Hit kan jeg desverre ikke ta med turister, synes guide Gun Losnedal
FOTO: ARNE NILSEN