Selv om fire av ti unge nordmenn i en undersøkelse nylig ikke hadde hørt om Flåmsbana, så er den vel kjent blant turistene som besøker Norge.

I år vil den populære jernbanestrekningen sette ny rekord ved å passere 500.000 reisende, 90 prosent av dem er utlendinger, forteller direktør Olav Lühr i Flåm Utvikling.

Rekorder

– Vi er veldig godt fornøyd med belegget i år. Ved utgangen av juni lå vi 22.000 passasjerer over fjorårets tall, og de tre første ukene i juli har vi hatt 10.000 flere passasjerer enn de samme ukene i fjor.

– I fjor fraktet vi 475.000 passasjerer i løpet av året, og vi føler oss trygge på å passere 500.000 passasjerer i 2006, sier Lühr til NTB.

Flåmsbana var Norges femte mest besøkte attraksjon i 2005, ifølge tall fra Innovasjon Norge.

Fulle tog

Ikke sjelden er togene så fulle at turistene må vente på neste tog mellom Myrdal på Bergensbanen og Flåm ved Aurlandsfjorden.

– Men det er ikke noe stort problem, vi har to togsett og kjører ett tog i timen hver vei, ti turer opp og ned daglig nå i høysesongen, forteller Lühr.

Hvert tog har sitteplasser til 530 personer, men av og til er det enda flere passasjerer. Hvis det haster å rekke et tog til Oslo eller Bergen, er det mulig å få ståplass med Flåmsbana.

Nøtteskall

Reiseopplegget «Norge i et nøtteskall» bidrar til at Flåmsbana øker trafikken. Dette er et opplegg der turister kan ta Bergensbanen fra Oslo eller Bergen til Myrdal, Flåmsbana ned til Flåm, båt gjennom Nærøyfjorden til Gudvangen, buss til Voss og tog tilbake til Bergen eller Oslo.

– Ved utgangen av juni i år hadde vi hatt 19.000 reisende mot 15.500 på samme tid i fjor. Det er en økning på 23 prosent, og utviklingen holder seg i juli, forteller salgssjef Anne Randi Gjerstad i Fjord Tours i Bergen som arrangerer dette turopplegget.

Dagstur

– Turen kan gjennomføres i løpet av en dag. Reisen starter for eksempel med tog fra Oslo kl. 6.30 og det er mulig å være tilbake i Oslo samme kveld. Men vi ser at stadig flere velger å ta en eller flere overnattinger langs ruten. Turistene stopper underveis, i Flåm, på Gudvangen eller på Voss, forklarer Gjerstad.

I fjor var det 42.000 turister som tok Nøtteskall-turen, et tall hun regner med å slå med god margin i år.

GÅR SÅ DET SUSER: Flåmsbanen kan i år legge frem rekordtall. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE