HELLE AARNES

JON TUFTO

EYSTEIN THUE

ØRJAN DEISZ (FOTO)

KNUT EGIL WANG (FOTO)

150 mann fra Forsvaret, 50 brannfolk, 30 fra Sivilforsvaret, samt politi og frivillige jobbet i hele går fremdeles intenst for å stoppe storbrannen på Sotra.

Da hadde den ifølge operasjonsleder Per Stiegler ved Hordaland politidistrikt spredt seg til å dekke et område på ti til femten kvadratkilometer. Brannen herjet fra Moland i sør til Fjæreide i nord. Det største brannfeltet var på Signalfjellet.

— Det som gjør brannen så farlig, er at en rekke boligfelt er i fare dersom vinden snur, sa Stiegler.

Brannmannskapene jobbet hele dagen mot brannen fra flere kanter, og brannvesenet plasserte godt med tankbiler og slangeutlegg i området. I løpet av lørdagen blusset brannen kraftig opp flere ganger.

Frykter sterk vind

Sent i går kveld ble situasjonen betegnet som kritisk på Skålvik. Brannen nærmet seg da boligområdet, etter at helikoptre tilsynelatende hadde klart å slukke brannen tidligere på dagen.

Flammene gikk da over hele fjellsiden på oversiden av et bolighus på en slette på Brendo mellom Møvik og Skålvik. Huset skal for tiden ikke være bebodd.

Og det var nettopp vinden vakthavende brannsjef Nils Anders Mæland på Sotra fryktet.

— Vi liker ikke at vinden er sterk. Det brenner mye heftigere enn det så ut til tidligere i dag, sa han.

I ni-tiden i går kveld fikk brannvesenet på Sotra hjelp av heimevernsstyrker til å slukke flammene i det ulendte terrenget på Ulveset og Møvik. Ifølge politiet kom brannen i dette området trolig under kontroll i går kveld. Brannen var da bare noen hundre meter unna husene.

Mellom 20 og 30 boliger i Stølen ble evakuert, og det var i 16-tiden i går fare for at Knappskog skole skulle antennes. Den faren var avverget en time senere, opplyste Per Stiegler til Bergens Tidende.

24 branner meldt

I 14-tiden lørdag var skogbrannhelikopteret fra Hovedredningssentralen på Sola igjen i gang med slokkingsarbeid på Fjæreide.

Alt ble satt inn på å unngå spredning til boligene. Beboerne på Fjæreide var tidligere på natten evakuert fra hjemmene sine. Klokken fem natt til lørdag gikk politiet fra hus til hus for å be beboerne pakke med seg det nødvendigste og forlate husene.

I går ettermiddag ble også 80 mann fra en HV-øvelse på Ulven satt inn i kampen mot flammene, for å bistå i arbeidet etter helikopterdroppene. Vinden gjorde forholdene ekstra vanskelig i det knusktørre området.

Helt siden torsdag har sol, tørre busker og lyngområder, kombinert med til dels sterk vind gjort slukningsarbeidet vanskelig. Brannene har flere steder blusset opp igjen etter at de først har vært antatt slukket. To helikoptre holdt i hele går på med slokkingsarbeide.

Hordaland politidistrikt registrerte til sammen 24 branner fra klokken syv fredag morgen til klokken halv åtte lørdag kveld.

Brannmannskapet er etter tre dagers intenst arbeid svært slitne, og jobbet på rundgang for å avlaste hverandre.

Kjenner ikke årsaken

Beboerne på Morlandshaugane som fredag kveld ble evakuert fra boligene sine, fikk lørdag vende tilbake. En garasje ble fredag brannskadet, og flere andre hus hadde flammene bare meter unna.

Etterforskningen av brannen er så vidt begynt, og verken politi eller brannvesen har foreløpig noen mening om hva som har forårsaket brannen. Politiet på Sotra er svært interesserte i å komme i kontakt med personer som kan ha sett noe mistenkelig.

— Men vi har ingenting som tilsier at denne brannen er påtent, sa operativ uteleder Per Algrøy til Bergens Tidende i går ettermiddag.