— Duene er smarte, sier senterdirektør Ingunn Borgen Hansen og ler.

Hun ser humoren i situasjonen der BTs fotograf kravler på knærne for å ta bilde av den lille luringen som sjekker dagens tilbud under bordene i Baker Bruns kafé.

Peiling på duer? Prøv vår duequiz!

Spisestedet ligger like innenfor senterinngangen bak Bergen Offentlige Bibliotek. Vi er der fordi Mattilsynet nok en gang har fått klage fra en forbruker som reagerer på at duer tar seg inn i Bergen Storsenter.

Mat ikke duene

— Vi har slitt med duer helt siden senteret åpnet i 1988. Mye penger er brukt på profesjonell hjelp for å holde dem borte, sier Ingunn Borgen Hansen.

Storsenteret har lenge samarbeidet med firmaet Rentokil som monterer utstyr for å skremme duene. Det er satt opp pigger på vindusavsatser oppover i bygningen og på klokken ved siden av rulletrappen.

— Vi samarbeider også med Mattilsynet og flere møter med dem. Baker Brun, som er mest utsatt, gjør sitt beste for å møte kravene til mathygiene, sier Ingunn Borgen Hansen:

— Betjeningen koster opp smuler fra gulvet flere ganger om dagen. De har også satt opp skilt om at folk ikke må mate duene. Noen kafégjester kaster nemlig smuler til dem.

Inn svingdøren

Hvor dagens diskré inntrenger kommer fra er uvisst, men ingenting bør forbause når det gjelder duens intelligens og evne til å overliste menneskenes tiltak:

— Vi monterte svingdøren først og fremst fordi butikkene i inngangspartiet var plaget av gjennomtrekk. Samtidig håpet vi at døren som en bieffekt skulle stanse duene, men der tok vi feil.

— Jeg trodde knapt mine egne øyne, men jeg så en dag en due som kom seg gjennom svingdøren. Duen trippet inn, gikk seg fast og trippet ut igjen. Etter et par forsøk kom den seg gjennom døren.

— Vi satte også opp en lydkilde ved døren for å skremme duene. De reagerte ikke særlig, men en del mennesker kvapp av lyden, så det tiltaket måtte vi gi opp.

Ingunn Borgen Hansen avkrefter straks at lappen med «Skyv ikke på døren» har spesiell adresse til duer.

Tålmodig venting

Fotografens kravling på gulvet for å få det rette motivet blir til slutt for mye stress duen som besøker Baker Brun.

Fuglen flakser opp og vekk, men ikke langt. Den setter seg på en avsats rett innenfor svingdøren der det ikke er montert pigger som hindrer duer å lande.

Der blir luringen sittende vel og lenge. Senterdirektøren er gått opp på kontoret igjen, og vi setter oss ned med en kopp kaffe og venter, tålmodige som duen.

Og der er luringen igjen, omsider. Kommer diskré trippende, legger hodet på skakke og sjarmerer en eldre kvinne ved et bord. Hun kaster smuler til duen.

— Nå er det best å stikke, ser duen ut til å tenke når den solide lunsjen er fortært. En Securitas-vakt kommer gående, og da er det kanskje ikke verdt å provosere.

DUEMAT: Duen i ferd med å fortære de siste bitene av en solid lunsj i bakerutsalgets kafé.