— I år har vi en kjempeinvasjon av flaggspetter. Det skjer hvert tiende år, sier Arild Breistøl, fulgleekspert ved Universitetet i Bergen til Nordhordland.

Han beroliger imidlertid engstelige huseiere med at spetten ikke blir værende så lenge. Snart flyr den videre østover mot Russland og Finland.

Avisen forteller om en hytteier i Austrheim som har opplevd at flaggspetten har hakket et stort hull i ytterveggen på hytten. Det har skjedd på få dager, for da hytteierne var på besøk 14 dager tidligere, var det ingen hakkehull i veggen.

— Nå har jeg spikret på en tykk planke, men er litt bekymret for at fuglen skal hakke seg gjennom den og, sier hytteier Roar Sørensen fra Nesttun.

Fugleekspert Breistøl mener at flaggspetten har vært på utkikk etter mat og trodd at den hørte larver og insekter inne i treverket på hytten.

Norsk Ornitologisk Forening får mange spørsmål om hakkespetter som skader bygninger. Foreningen skriver på sin nettside, les her, at det fins flere råd mot ivrige hushakkere. Her er noen:

  • I Sverige har man funnet ut at spettene skyr blåfarge. Opphenging av blått fargebånd kan være et forsøk verdt! Dette kan da henges ved de plasser hvor spetten er mest aktiv.
  • Det er også en mulig løsning å skjære ut en rovfugl— eller uglesilhuett, enten helfigur eller bare et hode, og så male på to sterkt gulfargede øyne. Plasser denne strategisk til direkte over hullet eller andre plasser på bygningen. Dette vil minne spettene om en ugle eller hauk. Fuglen vil kunne reagere med stor skyhet overfor silhuetten, da rovfugler og ugler er blant spettenes fiender.
  • En annen mulighet er å skjære ut en silhuett av en sittende stor hakkespett (svartspett, ca. 50 cm) og feste denne til et hjørne av veggen. Respekten for silhuetten kan da føre til at mindre spetter holder seg borte. I Hordaland er hvitryggspetten fylkesfugl og den mest tallrike spettsorten i mange deler av fylket. Her kan du lese mer om arten.