Først litt etter klokken 10.30 i går formiddag lyktes det å heise og fire flagget på halv stang til minne om at pave Johannes Paul II døde lørdag kveld. Da hadde flaggstangen først blitt tatt ned og et provisorisk tau festet i toppen for å kunne heise flagget.

— Gav oss frihet

Det er polakken Mjetek Dembowiak, landsmann av paven, som ruller flagget ut og holder det før det heises.

— Paven gav oss frihet, påpeker Mjetek Dembowiak.

En tåre renner nedover kinnet hans mens vi står og snakker om pavens død. Paven var spesielt avholdt i Polen og polakkene hadde grunn til det.

Mjetek minnes selv hvordan Polen led under kommunismens åk. Folket kjempet for frihet, men det var vanskelig å få gjennomslag. Kort tid etter at han ble innsatt, kom paven til Polen og snakket om frihet. Han gav folk et berettiget håp. Ikke lenge etter var Polen et fritt land. Det er årsaken til at Mjetek Dembowiak nå sørger. Paven betydde noe reelt for ham og hans landsmenn.

Sto for noe

— For fattige i mange land har pave Johannes Paul II betydd noe. Han ville gi alle frihet. Han snakket også med alle uansett stand, hudfarge eller religion, påpeker Mjetek Dembowiak og synes det er galt å feste merkelappen konservativ til paven. Han sto for noe, ga folk verdighet og håp og bidro til å holde kirken sammen. Hans kamp mot abort var en kamp for livet.

Katolikker i Bergen sørget i går og det var naturlig å samles i kirken. Mjetek Dembowiak undres om den nye paven vil komme fra Afrika. Nettopp der ser han at mange land i dag trenger frihet. Han håper mange kan bære med seg pavens budskap om at vi må elske og forstå hverandre.

HALV STANG: Det tok ekstra lang tid å få flagget utenfor den katolske kirken i Bergen, St. Paul, på halv stang i går. Mjetek Dembowiak nærmest flaggstangen.<p/>FOTO: HELGE SUNDE