To enkle altanflagg og noen pjuskete vimpler. Det var den stusselige fangsten da bt.no inspiserte de bergenske hjems flagging for nyfødte frøken Behn.

Det hevdes av noen at Bergen er Norges mest kongetro by, men skal vi dømme etter flaggjakten til vår utsendte, var Maud Angelica Behns fødsel ikke verdt en flagrende markering fra den norske mann i de bergenske hus og hytter.

"In flagranti"

Ut i Bergen bar det på jakt etter vaiende norske flagg ved de tusen hjem. Men på vår flere timer lange ferd var to stakkarslige altanflagg den magre fangsten. Vi besøkte Fjøsanger — OK, de ble flagget på Gamlehaugen. Det skulle da bare mangle - Hop, Skjold, Rådal, Ytrebygda, Fana, Hjellestad, Nesttun, Midttun, Helldal, Grimen, Arna, Åsane og Sandviken.

De tomme flaggstengene skrek mot oss i det regntunge Bergen. Bergenserne ble tatt "in flagranti" (på fersken). Boblet byens befolkning over av begeistring for den mye omtalte fødselen, ga det seg i hvert fall ikke uttrykk i utstrakt flaggheising, for flaggene forble innendørs.

Venter til Festspillene

I Bergen sentrum hadde riktignok de offentlige instanser gjort jobben sin. Rødt, hvitt og blått flagret i vinden fra Bergenhus festning, Rådhuset, Tinghuset, Fylkeskommunen, Brannstasjonen og Politihuset. Også Den Nasjonale Scene hadde heist flagget til ære for lille frøken Behn. På Ole Bulls plass derimot sto flaggstengene tomme.

Til pass for kongehuset vil kanskje noen mene. For på festspillåpningen 21. mai, skal flaggene vaie rundt Den blå stenen, uten representanter fra kongehuset til stede. Muligens kan det også forklare hvorfor flaggene glimret med sitt fravær på Høyres Hus. Partiets ordførerkandidat har jo ikke sett med blide øyne på det kongelige festspillfravær.

Toner flagg

At Herman Friele ikke markerte fødselen til nummer tre i den kongelige arverekken, kan nok forklares med at han ikke har flaggstang ved sitt hjem i Fana. Men heller ikke ved Kaffehuset Friele fant man det betimelig å gjøre litt ekstra ære på den "gyldne halvmeteren" til Märtha Louise og Ari Behn. To Friele-vimpler og en pjuskete norsk variant var alt som hang i regnet på Midttun.

Ei heller ved byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsens bopæl eller ordfører Kristian Hellands bolig flagret de norske farger i vinden. Begge vil nok skylde på manglende flaggstang.

Selvsagt hadde Handelshøyskolen i Sandviken funnet frem den norske trikoloren til markering av den store monarkiske begivenhet. På Folkets Hus ventet man vel med flaggheisingen til 1. mai.

Og i Bergens Tidende? Vi toner flagg. Joda, flagget ble heist i Krinkelkroken 1, men først litt ut på dagen.

UNNTAKET: Åsane Gymnas markerte Maud Angelicas fødsel med vaiende flagg. Det var det ikke mange andre som gjorde.
Foto: Arne Nilsen