– Voksne bør gå foran med et godt eksempel, sier lederen av skisenteret, Fredrik Tønjum.

Da Helene Gulowsen (15) dro på ski i Eikedalen i går, lå den splitter nye rosa hjelmen igjen hjemme.

I køen foran skiheisen klemmer hun godt på snowboardet sitt, sparker litt i snøen og flirer.

– Vi kranglet om det hjemme i morges. Mamma sa jeg måtte ta hjelmen med.

– Men så gjorde du det ikke?

– Neei ...

– Hvorfor ikke?

– Tja, jeg giddet vel ikke. Det er ikke så kult, liksom.

Venninnen Runa står ved siden av – hjelmløs hun også. Det viktigste er å se kul ut, mener Helene og Runa. Og det er ikke kult med hjelm – det er de skjønt enige om.

– De fleste vi kjenner kjører uten.

Førtiser uten hjelm

Søndag, blå himmel, strålende sol og to minusgrader var en postkortperfekt ramme for en dag i skibakken. Så vidt BTs utsendte kunne observere, hadde 70-80 prosent iført seg hodebeskyttelse.

Verstingene var fjortiser – og førtiser.

– Nei, hjelm det gidder jeg ikke. Jeg har ikke behov for det. Vi er liksom ikke vant til å stå på ski med hjelm, vi har stått i alle år uten, sier Per Ove Sjursen (38) på vei opp i bakken.

Han var en av mange godt voksne som sto utfor de bratte løypene uten hjelm denne søndagen.

– Vi er litt uenige her, sier konen Turid Kjenes (36). Hun har bestemt seg for å kjøpe hjelm til neste helg.

– Jeg er redd for å slå meg i hodet, og i tillegg vil jeg gjerne være et godt forbilde for barna, sier hun.

Det er de voksne som er verst, bekrefter sjef for Eikedalen skisenter, Fredrik Tjønum.

– Nesten alle barn under 12-13 år bruker hjelm. Det begynner også å bli vanlig blant tenåringer. Men de voksne henger etter. Vi hører dem ofte si at de kjører så forsiktig. Men det er ikke noe argument, for man kan bli påkjørt av andre som kommer nedover i vill fart, sier Tjønum.

På hjelmtoppen

– Norge ligger desidert på verdenstoppen i alle aldersklasser når det gjelder hjelmbruk i alpinbakkene, forteller daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening (AL), Ole Andreas Rødven.

Slik har det ikke alltid vært. I 1992 inngikk AL et samarbeid med Gjensidige om gratis utlån av hjelmer til barn og unge ved samtlige alpinanlegg i landet. 10000 hjelmer ble delt ut, og de yngste ble tilbudt gratis heiskort ved bruk av hjelm.

– Resultatet er at 90 prosent av alle barn fra 13 år og nedover bruker hjelm i dag. Blant de eldre øker også hjelmbruken, spesielt blant telemark— og snowboardkjørerne. Hjelm er kommet på moten og det er jo svært gledelig, sier Rødven.

– Er tallet på hodeskader redusert som følge av økt hjelmbruk?

– Nei, faktisk ikke. Fortsatt utgjør hodeskader 14-15 prosent av skadene i alpinanleggene. Andelen alvorlige hodeskader er imidlertid kraftig redusert, sier Rødven.

Han frykter at økt hjelmbruk fører til større fart i alpinbakkene.

– Hjelm kan gi falsk trygghet. Det er viktig å huske på å kjøre med hodet selv om man har hjelm på.

Holdningene endres

De voksne vil komme etter når det gjelder hjelmbruk, mener Åge Bakkerud, som BT traff i Eikedalen søndag.

– Vi har nettopp vært i Frankrike på skiferie, og der kjørte nesten alle, både voksne og barn, med hjelm. Så det kommer nok her også.

Åge kjører sin første sesong med hjelm i år.

– Nå skjønner jeg ikke hvorfor jeg ikke har gjort det før. Det er jo mye mer behagelig og dessuten varmere. Det er galskap å kjøre uten.

Beate Marthinussen (28) og Monica Øien (25) er enig.

– Vi har faktisk diskutert det i dag, og det er faktisk litt flaut å kjøre uten nå, sier Beate, som bare har lue på seg.

– Jeg tenkte faktisk på det for ti minutter siden, da jeg falt stygt her oppe. Jeg skal kjøpe meg hjelm denne uken.

Vanskelig å overtale

Helenes Gulowsens mor Tone sukker oppgitt på telefonen.

– Nei, sier du det, dro hun uten hjelm? Det visste jeg ikke – hun sa at hun skulle ta den med seg. Hun har jo fått helt ny hjelm, så det skulle ikke være fare for at hun ikke ser kul nok ut.

Tone er bekymret når datteren er ute på ski.

– Hun skal bruke hjelm når hun er på ski. Det er dumt å ta en slik risiko. Men en ting er å kjøpe sånne ting til tenåringene – en annen ting er å få dem til å bruke det. Det er ikke lett.

Har innført påbud

Lyngen Alpinklubb på Lyngseidet i Troms har innført hjelmpåbud for alle fra inneværende sesong. Skiløpere uten hjelm blir konsekvent avvist, uansett alder eller ferdigheter.

– Vi har hatt en del skader og bestemte oss for å innføre påbud. Til å begynne med fikk vi en del negative reaksjoner, spesielt fra eldre ungdommer, forteller sekretær i styret i alpinklubben, Ottar Strand.

Han er overrasket over at ikke flere har valgt å innføre hjelmpåbud.

– Håndhevelse av påbudet har ikke vært problematisk. De fleste har kjøpt egen hjelm, og vi leier i tillegg ut hjelmer for en tier. Nå kjører alle med hjelm, og de negative kommentarene har stilnet, forteller Strand.

Apneseth Oddleiv