RUNE CHRISTOPHERSEN

Bølgene etter den forrige runden med avskjedigelser har knapt rukket å roe seg, før rederiet på nytt står overfor en ny runde med smugler-avsløringer.

Ledelsen i Fjord Line har flere ganger hardnakket hevdet at det ikke eksisterer noen ukultur når det gjelder smugling blant mannskapet. Informasjonsdirektør Atle Kvamme kaller problemet «veldig begrenset».

Uttalelsen står i skarp kontrast til et internt informasjonsskriv 20. september i fjor:

«Det er gjentatte ganger gjort oppmerksom på at ansatte som smugler og dermed bryter selskapets regelverk, blir avskjediget. Fjord Line beklager sterkt at ansatte hos oss igjen er tatt i smugling», het det.

Vil ikke svare

Kvamme vil ikke svare på om ansatte i selskapet fikk sparken på grunn av smugling i fjor.

— Folk slutter hos oss av forskjellige grunner. Jeg vil ikke kommentere personalsaker, sier han.

— Hvordan kan du si at problemet er så lite når tre personer ble avskjediget bare i løpet av noen uker i september?

— Jeg kan ikke bekrefte at noen er avskjediget, sier informasjonsdirektøren.

BT kjenner likevel til at selskapet har sparket en rekke ansatte de siste årene:

  • I juni 2003 ble fire ansatte tatt for ulovlig innførsel av 46 kartonger sigaretter og tretten flasker vin, likør og brennevin. De ble avskjediget på dagen.
  • På samme tur med «Jupiter» ble en annen av mannskapet tatt for smugling av en komplett kjøkkeninnredning.
  • I september i fjor ble tre ansatte avskjediget for alkoholsmugling.
  • Senere har ytterligere to av mannskapet lidd samme skjebne.

Tollvesenets kontroller avslørte mannskap både på «Jupiter» og «Fjord Norway».

- En fillesak

Flere nåværende og tidligere ansatte i selskapet har overfor BT hevdet at smugling av alkohol og sigaretter er relativt utbredt blant mannskapet. Det tilbakeviser både ledelsen og de tillitsvalgte.

BT har snakket med to av de som ble avskjediget i september. Den ene hadde arbeidet i Fjord Line i nærmere ti år da han ble tatt på kaien med seks flasker genever.

— Ledelsens reaksjon er altfor streng. Dette er en fillesak, mener han.

— Aksepterer du ikke at selskapet har nulltoleranse når det gjelder smugling?

— Jeg skal ta ansvar for det jeg har gjort. Men etter så mange år i selskapet kunne de gitt meg en skriftlig advarsel i stedet for å sparke meg på dagen.

Anker til Høyesterett

Den ene av de fire som ble tatt for smugling i 2003 og gikk til sak mot Fjord Line, anket saken til lagmannsretten. Der ble avskjedigelsen av kvinnen omgjort til oppsigelse, noe som blant annet ville gitt henne lønn i oppsigelsesperioden.

Hvis dommen blir stående, kan den styrke rettighetene til andre som havner i samme situasjon. Det er trolig bakgrunnen for at Fjord Line har anket til Høyesterett. Minst én av de som ble sparket i fjor har nemlig varslet sak mot sin tidligere arbeidsgiver.

BT kjenner til at flere ansatte har reagert på at de tillitsvalgte ikke har protestert mot den kompromissløse holdningen fra selskapet.

Hovedtillitsvalgt for Norsk Sjømannsforbund i Fjord Line, Helga Kollen, bekrefter at forbundet støtter ledelsens linje. Ut over dette vil hun ikke kommentere saken.

SATT PÅ LAND: Mannskap på «Jupiter» er igjen tatt for smugling. Men ledelsen i Fjord Line holder fast ved at det ikke er noen ukultur i selskapet.