Kirkeveien 62 beskrives som et eventyr av meklere. Det er vel kanskje også på sin plass når prislappen kommer på 14 millioner kroner.

Men handelen regnes ikke som rekord i Bergen, selv om prisen havnet én million kroner over det Carl Fredrik Seim betalte for Reksten-villaen i 2002.

Årsaken er planer om å bygge ut nordre del av eiendommen. Etter det BT kjenner til skal planene for tomten være medvirkende til at prisen kom så høyt som 14 millioner.

– Heldig som bor der

– Jeg er i Singapore, og henviser til Christian Grahl-Madsen, er alt Idar A. Iversen har å si.

Gjennom Storhaugen Paradis AS eier han Kirkeveien 62 sammen med Anita Iversen. Da eiendommen ble skjøtet over på de to i 2002 var kjøpesummen satt til 5,8 millioner kroner. Selv om et 20-talls interessenter meldte seg da eiendommen ble lagt ut for salg, endte de to opp med å selge til sitt eget selskap.

Grahl-Madsen er advokat, og viser videre til mekleren.

– En fantastisk flott eiendom. Jeg har knapt sett noe tilsvarende, denne typen eiendom er svært sjelden for salg i Bergen. Eieren er heldig som har gleden av å bo der, sier megler Vidar Kvassheim i Advokat Stein Herland Eiendom.

Fornemt og dyrt

I fjor ble det tinglyst 15 bolighandler i Bergen fra seks millioner kroner og oppover, dersom bygårder og liknende holdes utenfor. Fornemme adresser som Kalfaret, Hjellestad, Skipanesvegen og Paradis går igjen på listen over de dyreste eiendommene.

Tinglysingen kan skje opp til flere måneder etter kjøpet er gjennomført, noe som gjør at bolighandler fra slutten av 2005 ikke er med i oversikten. Kjøpere som lar være å tinglyse, enten for å spare dokumentavgift eller for å unngå oppmerksomhet, er heller ikke med.

En «nyere» adresse som Kleiven på Bønes er også representert med to eiendommer i oversikten for 2005. De to gikk henholdsvis for 8,85 millioner kroner og 6,6 millioner.

– Markedet i de høyere prisklassene er veldig selektivt. Vi snakker om toppen av pyramiden. Beliggenhet, solforhold, og avstand til sjøen, for eksempel, kan være veldig avgjørende, sier faglig leder Sveinung Minde i DnB Nor Eiendom.

Makt og penger

Erik Mortensen i Meglerhuset Mortensen har spesialisert seg på salg av dyre boliger. Han mener det er historisk betinget at områder som Fjellsiden og steder rundt Nordåsvannet, for å nevne noen, er de mest attraktive for byens mer velbemidlede boligkjøpere.

– De som har makt eller penger har alltid søkt mot disse områdene, sier Mortensen.

Han mener beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet fremdeles er det viktige for pengesterke boligkjøpere. Du kan gjøre noe med alt, unntatt beliggenheten, påpeker Mortensen.

– Veletablerte områder er stabile og rolige nabolag. Nye bydeler er ofte mer rotløse. Det er ikke uten grunn at Landås ble kalt Chicago på 50-tallet, sier han.

Åsanerabatt

Det gir seg også utslag i at pengene sitter løsere når adressen er den rette. Tenk deg to store og fine eneboliger, hvor den eneste forskjellen er et den ene ligger i Åsane og den andre på Hjellestad. Hva blir prisforskjellen?

  • – En fin bolig på 250 kvadrat vil ligge i 5-6-millionersklassen på Hjellestad, og mellom 3 og 3,5 millioner i Åsane, anslår megler Erik Mortensen.
  • – En bolig som går for 3 millioner ett sted i byen kan fort komme opp i 5,5 til 6 millioner der beliggenheten er meget god, sier meklerkollega Vidar Kvassheim, som trekker frem Fana, Eidsvåg, Paradis og Fjellsiden som eksempler.

– Vi ser det samme innen tomtehandel. Tomter solgt for 4,6 millioner i Fana ville knapt kostet halvparten andre steder i byen.

  • – Prisforskjellen blir fort en million. Betalingsvilligheten er hø yere i Fana kontra Åsane, sier faglig leder Sveinung Minde i DnB Nor Eiendom.

– Kvaliteten på selve eiendommen er ikke så avgjørende for prisen som mange tror. Ærverdige gamle og solide adresser kan være vel så viktig, mener han.Par mellom 30 og 50

De typiske kjøperne på boliger fra seks millioner og oppover beskrives som etablerte par mellom 30 og 50 år som har gjort det godt i forretningslivet, og som vil ha en unik eiendom.

Megler Vidar Kvassheim sier barnevennlighet og gode oppvekstvilkår, og nærhet til sjøen, flyplass og jobb, er forhold som gjør deler av Fana så attraktivt for mange.

– Hva betyr det at naboen har et pent navn?

– Kanskje det er viktig for noen, men til meg har interessenter aldri gitt uttrykk for det.

14 MILLIONER: Idar A. Iversen og Anita Iversen solgte i fjor Kirkeveien 62 i Fana til et selskap de selv eier. I 2002, da eiendommen ble skjøtet over på de to, var kjøpesummen 8,2 millioner kroner lavere.
JAN M. LILLEBØ
9,5 MILLIONER: Reksten-villaen i Skipanesvegen ble kjøpt av Vibeke Aase og hennes mann Johan Fredrik Odfjell fra konkursboet etter Carl Fredrik Seim. ARKIVFOTO: HELGE HANSEN
9 MILLIONER: Fanakrå 21 ligger vakkert til ved Fanafjorden. FOTO: TOR HØVIK
8,85 MILLIONER: Kleiven på Bønes, her ved 22 B, er representert med to boliger på listen over fjorårets dyreste i Bergen. FOTO: TOR HØVIK