RUNE CHRISTOPHERSEN

Fremdeles ligger seks bilder av jenten på nettsiden.

— Jeg finner meg ikke i at foreldre skal bli stående maktesløse på denne måten, sier moren, som ønsker å være anonym av hensyn til datteren.

13-åringen utgav seg for å være 18 år gammel og la ut flere utfordrende bilder der hun lett kunne identifiseres. Foreldrene oppdaget bildene i mai i år. Til tross for at de skrev flere brev til deiligst.no og gjorde oppmerksom på at datteren bare var 13, ble ikke profilen fjernet.

Fikk sex-tilbud

Foreldrene klaget nettsiden inn for Forbrukerombudet, som sendte klagen videre til Datatilsynet. Saken er den første i sitt slag som blir behandlet av tilsynet. Avgjørelsen kan føre til at deiligst.no og flere liknende nettsider blir tvunget til å innføre 18 års aldersgrense for publisering av seksuelt utfordrende bilder.

Moren har lest flere av datterens chat-samtaler. Der fremgår det at 13-åringen fikk en rekke sex-tilbud fra voksne menn, selv om de skjønte at hun var langt yngre enn hun utgav seg for.

— Det var vanvittig skremmende. Hun ble tilbudt sex både fra tenåringer og menn i 40- og 50-årene. Én gutt sendte et grovt nakenbilde av seg selv. Hun har også drevet med sex-chat, og mange av mennene ville at de skulle møtes.

Jenten hadde webkamera på pc'en, og moren er redd for at hun kan ha kledd av seg mens hun chattet.

Mannen som driver deiligst.no, Ronny Iversen, hevder undertøysbildene blir slettet dersom det viser seg at personen er under 16 år. Men ifølge foreldrene skjedde det ingenting da de tok kontakt med nettstedet og ba om at datterens profil ble fjernet. I går lå det fremdeles ute seks bilder av jenten.

— De som står bak denne siden er totalt uansvarlige. Det er snakk om unge jenter som kan gå under på grunn av dette, og så sitter det noen og tjener penger på at de kler av seg på nettet. Jeg har ikke ord for hvor ille det er, sier moren.

Foresatte må gi lov

Også barne- og familieminister Laila Dåvøy mener virksomheten er skremmende.

— Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig det er at foreldrene følger med på barnas nettbruk, sier Dåvøy til BT.

Hun har selv møtt Ronny Iversen og fortalt hva hun mener om nettsiden hans.

— Jeg snakket med ham ansikt til ansikt og sa at han må vurdere om han vil drive med dette, når han vet at det kan være farlig for enkelte.

— Hva svarte han?

— Han gjentok flere ganger at han ikke gjorde noe ulovlig. Jeg påpekte at han uansett har et etisk ansvar, sier Dåvøy.

Datatilsynet bekrefter at det kreves samtykke fra foresatte for at barn under 18 år skal kunne publisere bilder av seksuell eller pornografisk karakter.

— Dersom de som står bak disse nettsidene hevder at de kan forholde seg til en 16-årsgrense, så må de faktisk lese loven på nytt. Jeg kommer til å følge nøye med på klagen som er til behandling hos Datatlisynet, sier Dåvøy.

Hun tror det kan gå kort tid før det kommer et internasjonalt regelverk på dette området.

— Både i Norden og EU har det vært flere møter på ministernivå der problemet har blitt tatt opp. Det er vanskelig for oss å regulere innholdet på utenlandske sider, derfor er vi avhengige av internasjonale avtaler, sier Dåvøy.