— Dette skal ikke skje på nytt, sier seksjonssjefTrond Stigen ved Byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing.

For en uke siden skrev BT om de nye benkene i nærheten av Rhododendrariet i Byparken ved Smålungeren. Bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne, Sondre Båtstrand, ante ugler i mosen da han så de nye, lyse trebenkene.

— Det er illevarslende uansett om det er teak fra ødelagt regnskog, eller om det er godkjent av den skandaliserte merkeordningen FSC, sa han til BT forrige onsdag.

- Tydelig brudd på regelverket

Grønn etat innrømmer nå rutinesvikt vedanskaffelse, og onsdag etter lunsj startet de fjerningen av de nyinnkjøpte trebenkene i Rhododendrariet.

— Innkjøpet av disse benkene er et tydelig brudd på regelverket kommunen selv har vedtatt, og vi ønsker ikke at de skal bli stående i parken som et symbol på det, sier seksjonssjefStigen.De ti benkene, som ble kjøpt inn fra den britiske leverandøren Barlow Tyrie for 240.000 kroner, er satt til lagring mens kommunen er i dialog med leverandøren.

— Det er for å hindre slitasje på benkene, sier Stigen.

Håpet er å få returnert benkene, og få pengene tilbake.

Gjennomgår rutinene

Etter kjøpet av det tropiske trevirket har rutinene blitt gjennomgått hos Grønn Etat.

— Denne typen tre skal ikke brukes. Vi skal ikke kjøpe teak eller annet tropisk trevirke, rett og slett, sier Stigen.

Det er Sondre Båtstrand glad for. Han viser til at Statsbygg har konkludert med at det ikke finnes noen merkevareordning som kan gi garantier for at det ikke er regnskogtømmer som blir brukt. Derfor har Statsbygg forbudt all bruk av tropisk tømmer.

Vi skal ikke kjøpe teak eller annet tropisk trevirke, rett og slett

SeksjonssjefTrond Stigen

Det samme gjorde Bergen kommune i 2008. Da gjorde byrådet vedtak om et forbud mot bruk av tropisk tømmer. Det forbudet er videreført i anskaffelsesstrategien som bystyret har vedtatt.

- Seier for fornuften

— Rhododendrariet eraltfor fin til å bli skjemmet av regnskogødeleggelse og ende opp som enskammekrok, sier Båtstrand.

Onsdag konfronterte han finansbyråd Liv Røssland (FrP) med benkekjøpet i. Hun svarte at hun så alvorlig på denne svikten i rutinene.

— Det er veldig gledelig at byrådet tar på alvor at de ikke skal støtte ødeleggelse av regnskog, sier Båtstrand.

Han er fornøyd med at protesten hans ble tatt til følge.

— Vern av regnskog er en av de virkelig store miljøsakene. Det kan virke fjernet fra Bergen, men vi kan faktisk gjøre noe. Dette er en seier for fornuften, sier Båtstrand.

Vil sørge for at reglene følges

Nå håper han atdenne tabben har vært en skikkelig vekker, og at bevisstheten rundtregnskogvern blir hevet i hele den kommunale sektoren.

Totalt er det nå behov for å anskaffe ytterligere 42 benkertil området rundt Lille Lungegårdsvann. I tillegg skal det anskaffes benker tilRhodendrariet og Teaterparken.

— Ved anskaffelsen av de nye benkene vil Grønn etat se til at regelverket blirfulgt, sa Røssland onsdag.

Hva mener du om benkene?