Ti-tolv rumenere har flyttet inn i det falleferdige huset i Michael Krohns gate 61.

Politiet tok seg inn i huset ved 09.15-tiden. Der anmodet de beboerne om å fjerne seg.

Flytte måtte de gjort uansett. I dag ruller maskinene på plass. Om kort tid starter rivingen.

— Den har vært forberedt i lang tid, det er tilfeldig at arbeidet startes samme dag som politiet aksjonerte, sier utbyggingsdirektør Tor Magne Birkelid i BOB.

Bodd noen uker

Rumenerne forteller til BT at de har bodd i huset noen uker og at de livnærer seg ved å samle flasker, tigge og ta småjobber.

JAGET: - Vi er trøtte. Vi sitter hele dagen i regnet. Så får vi ikke sove, politiet kommer og jager oss, sier en av rumenerne til BT.
EIRIK BREKKE
BOLIG: I en av etasjene er det enkelt innredet med madrasser og møbler.
EIRIK BREKKE

Det gamle kontorbygget i Michael Krohns gate er preget av forfall og hærverk. Veggene er dekket av graffiti og mange ruter er knust, men i den ene etasjen har rumenerne klart å gjøre det noenlunde levelig.

Da politiet kom, var døren til etasjen stengt med sykkellås, angivelig fordi beboerne ville beskytte seg mot narkomane som også har frekventert bygget.

I etasjene nedover flyter det av boss. Store mengder klær, plastposer og noen få møbler. Innimellom alle klærne ligger en adventsstake og noen barnesko.

Ryddet og møbler

I etasjen der rumenerne har laget seg et oppholdsrom, var bosset ryddet unna. Her har de innredet med madrasser og enkle møbler.

Politiet registrerte først personopplysninger på alle sammen og ga deretter følgende beskjed:

— Dere må ut av bygget. Dere får tre timer til å fjerne tingene deres, det som ikke er fjernet etter det kan bli beslaglagt.

Operasjonsleder Jan Steimler forteller at politiet på eget initiativ bestemte seg for å sjekke det fraflyttede bygget. Utenfor inngangsdøren ligger to ødelagte sofaer, et akebrett og annet boss og nedre del av inngangsdøren er knust.

Jakter på bolig

— Vi opplever jevnlig at folk tar tilhold i ubebodde hus. Her var forholdene slik at vi ga pålegg om å fjerne seg, sier han.

I ettermiddag skal politiet tilbake og sjekke at rumenerne faktisk har flyttet.

Rumenerne i huset sier til BT at de nå jakter etter en leilighet.

— Finnes det noen som kan skaffe oss en billig leilighet? Maks 5000-6000 kroner? spør Claudia.

Rumenerne er oppgitt.

— Vi er trøtte. Vi sitter hele dagen i regnet. Så får vi ikke sove, politiet kommer og jager oss, sier Claudia (32). Hun pleier å bruke dagene til tigging på Sundt-hjørnet.

Maling ut, boliger inn

Huset i Michael Krohns gate kalles Osten på folkemunne og er en del av den gamle malingsfabrikken på Damsgård. På tomten skal det reises en blanding av boliger og næringslokaler, sier Birkelid i BOB.

— Hva har dere gjort for å sikre det tomme huset mot inntrengere?

— Vi har gjentatte ganger skiftet glassruter og inngangsdør. Huset henger sammen med andre bygninger. Til sammen er det en voldsomt stor bygningsmasse, som er komplisert å sikre helt mot inntrengere. Da måtte vi fysisk gått gjennom alt sammen hver dag, sier Birkelid.

Nøyaktig hva som kommer på rivingstomen er ikke klart. Arkitekt er igang med å tegne. Men først skal BOB ferdigstille 70 leiligheter i Skarven, som er under bygging. Deretter følger 95 leiligheter i Viken Amfi, like nord for DNBs nybygg i Solheimsviken.

SPOR AV FOLK: Dette synet fikk politiet til å stanse og sjekke bygget.
Rune Meyer Berentsen