En fortørnet representant fra Grønn etat møtte i dag tidlig opp for å fjerne den rosa folien, som nærmest satt limt fast til det som inntil i natt var Den blå steinen. Først ved halv ett-tiden fikk Den blå steinen igjen sin opprinnelige farge.

Se video fra Den rosa steinen

Revolusjon

– Dette er ikke morsomt. Det kommer å ta lang tid før vi får vekk dette. Vi må kalle inn flere mann, sa Lars Breivik til bt.no fredag morgen.

– Hadde dette vært en ablegøye det var enkelt å fjerne, hadde jeg ikke tatt dette så alvorlig. Men nå blir det jo både tid— og kostnadskrevende, la han til.

Men hvem er det som har utført støntet?

Markedsdirektør Aleksander Helmersberg i Combitel sendte i morges ut det som formodentlig skulle fremstå som en hemmelig mail. Den var uansett ikke mer hemmelig enn at navnet til Helmersberg stod i avsenderfeltet.

«Revolusjon i Bergen: Den BLÅ Stenen er Den ROSA STENEN», het det i den liksommystiske meldingen.

Det vil rocke

Da bt.no ringte markedsdirektør Helmersberg i morges, hevdet han først at han ikke hadde sendt noen mail, men innrømmet så at det var han som stod bak fargeforandringen.

– Dette er et statement.

– Hva mener du med det?

– Det er en happening. En erklæring.

– Om hva?

– Det kan jeg ikke si før i morgen. Men det er ganske drastisk. Det vil rocke.

– Har dere fått tillatelse fra kommunen til å tulle med Den blå steinen?

– Det finnes vel noen papirer på dette. Men jeg kan ikke si mer om dette.

– Hvilken rett har dere til å kommersialisere utsmykning i det offentlige rom på denne måten?

– Det er ikke sikkert det er et kommersielt formål. Uansett har vi ikke ødelagt noe. Det er bare en duk som er trukket over.

Sender regning

Bergen kommune vil ta kontakt med Combitel.

– Du må søke for å få utføre ulike stunt i byrommet. Men det er klart at kommersielle aktører som Combitel ikke er blant de aktørene som skal gjøre ulike kunststunt. En markedsjippo fra Combitel er absolutt ikke noe vi ønsker i byrommet, sier politisk rådgiver for byråde for byutvikling, Filip Rygg.

Kommunen leide inn folk fra Bydrift for å fjerne den rosa folien, og vil sende regningen til selskapet, forutsatt at det virkelig er dem som står bak.

– Hvor høy prisen blir, er litt avhengig av hvor lang tid dette kommer til å ta. Dette er et åndsverk som må behandles forsiktig, så slik jeg har forstått det kommer dette til å ta litt tid, sier Rygg.

Han innrømmer at han dro på smilebåndet da han så Den blå steinen i morges, men synes rosa var et dårlig fargevalg.

– Selv ville jeg helst hatt den gul, sier Rygg.

RUNE BERENTSEN
LEIF GULLSTEIN
LEIF GULLSTEIN