AUDUN STØLÅS

ERIK VEIGÅRD, NTB

Værstatistiker Bernt Lie sier til Bergens Tidende at det bare var i 1901, 1925 og 2003 at juli måned var varmere enn i år.

På målestasjonen på Florida i Bergen var gjennomsnittstemperaturen for juli frem til og med fredag 17,2 grader.

— Jeg har laget en prognose som også omfatter de tre siste dagene i juli og den konkluderer med en snittemperatur for hele måneden på 17,6 grader. Hvis det står til vil julitemperaturen ligge 3,3 grader over normalen, sier Bernt Lie. Den høyeste temperaturen i Bergen i juli i år var på 28,0 grader og den ble målt 5. juli. Rekorden for juli i Bergen gjennom tidene er på 31,8 grader og ble målt 17. juli 2003.

Tropedag

På Vestlandet har det i juli i år vært en tropedag. Det skjedde på Vossevangen onsdag 26. juli. Temperaturen ble da målt til 30,2 grader. Definisjonen på en tropedag er en temperatur over 30 grader.

Bergen har ikke hatt mer enn fire såkalte penværsdager i juli i år. Definisjonen på en penværsdag er at det ikke må være mer enn halvskyet morgen, middag og kveld på noen av de målestasjoner som rapporterer tre ganger for dagen. På den annen side har det vært åtte dager med helt overskyet vær i Bergen i juli.

Normal nedbør

Nedbøren i Bergen har i juli vært omtrent som normalt. Frem til fredag morgen var det falt 157,1 millimeter nedbør i Bergen i juli i år. Normalen for måneden er på 148 millimeter. 13. juli falt det hele 49,6 millimeter nedbør. På landsbasis er det ingen steder som har hatt så mye nedbør i løpet av et døgn i juli i år.

Sørlandssommer

Det er likevel Sørlandet som er årets julivinnere når det gjelder soldager og høye temperaturer. Ikke siden 1901 har det vært bedre julivær på Sørlandet, sier Bernt Lie. Hele Sør-Norge har hatt 3-4 grader varmere juli enn normalt.

Trøndelagsfylkene har også hatt det bra i juli, med to-tre grader høyere temperatur enn normalt. Men i nord, derimot...

— Ja, det har vært rimelig begredelig i Nord-Norge, ingen tvil om det. Juli måned i år har nok vært et klassisk eksempel på at når det er fint i sør er det motsatt i nord, sier Lie.

Hittil i juli (28 dager) har Tromsø hatt 28 dager med nedbør. I Glomfjord i Nordland har det kommet 211,7 millimeter nedbør. På Andøya har juli bydd på 22 helt overskyede dager og bare en penværsdag.

Kaldest og varmest

Det kaldeste stedet i Norge denne julimåneden har faktisk vært Røros, forteller Bernt Lie. I bergverksstaden (630 m.o.h.) var det minus 1,9 grader natt til onsdag 19. juli. Det er laveste julitemperatur på de trakter på 31 år. Selv ikke Finnmarksvidda kunne hamle opp med det, for også der har det bare vært en frostnatt i juli, med knapt en minusgrad et par steder natt til fredag 28. juli.

Og høyeste temperatur kan Nesbyen i Hallingdal som så mange ganger før skilte med. 31,8 grader var det der fredag for en uke siden. Men flere har hatt over 30 grader, Drammen kunne notere seg for 31,1 grader den 25. juli, samme dag som Notodden hadde 31,5. Også i hovedstaden har kvikksølvet krøpet over den magiske 30-streken.

Rune Sævig