KARI PEDERSEN

— Når dette skjer fire ganger på en uke med samme fartøyet, undrer jeg meg på om sikkerheten er godt nok ivaretatt. I sterk vind føles det ikke trygt å kjøre om bord i en ferge som har fått motorproblemer nesten hver dag, sier Elisabeth Seim.

I går ettermiddag skulle hun og mannen bare en svipptur innom landstedet på Tysnes. Det ble en mye mer strabasiøs søndagstur enn planen var.

10 minutter etter at 14.35-avgangen hadde forlatt Våge, merket Elisabeth Seim at noe skjedde med fergemotoren. Like etter kom meldingen over høyttaleren om at fergen hadde tekniske problemer og måtte returnere til Våge. Passasjerene ble også lovet at ekstraferge ville komme til innen klokken 16.

Fikk ikke beskjed

Men det skulle gå timer før noen ekstra-ferge kunne legge til kai. Der lå «Melderskin» med motorproblemer og opptok plassen.

Trafikksjef Lars Juvik i HSD sier til Bergens Tidende at det allerede fem minutter etter ankomst Våge var klart at en ekstra-ferge ville bli forsinket. - Instruksen var å informere de ventende bilistene, sier Juvik.

Ingen ga den beskjeden til ekteparet Seim. Halv fire gikk Seim bort til fergemannskapet og fikk høre at ekstrafergen neppe ville gå før klokken 18.

Løsningen ble omveien hjem, via Lukksundet, Fusa og Samnanger. I sekstiden var de hjemme på Askøy til middagsgjester som tålmodig ventet.

Sprukne rør

Om bord på «Melderskin» var det et rør med smøringsolje som hadde sprunget lekk. Akkurat som lørdag ettermiddag. Og akkurat som sist mandag og tirsdag.

Til alt overmål er «Melderskin» reserveferge for «Bømlo» som måtte på verksted forrige fredag med en trøblete propellaksling.

— Vi er så inderlig lei av HSD, raste lokalpolitiker Vidar Høviskeland i gårsdagens BT. På Tysnes er misnøyen stor med materiellet som HSD har satt inn i sambandet Halhjem-Våge.

Frykter ulykke

— Med det været som har vært de siste ukene frykter vi at det skjer en ulykke. Marginene er små hvis fergen kommer i drift i dette farvannet, sier Bård Sværi, som dagpendler Tysnes-Bergen.

Trafikksjef Juvik mener forklaringen på «Melderskins» tilbakevendende vansker, kan være at HSDs reserveferge lenge har ligget til kai. Da motoren ble tatt i bruk igjen, kom problemene.

Kaptein Øystein Austevoll på «Melderskin» mener uhell har en tendens til å hope seg opp: - Slik er det hjemme også. Etter mange år uten problemer, ryker gjerne vaskemaskinen og bilen samme uken.

EKSTRA LANG SØNDAGSTUR: Motorproblemer for «Melderskin» påførte Elisabeth og Sven-Ivar Seim en lang omvei hjem. Søndagsturen til Tysnes ble ikke den planlagte svippturen. <br/>Foto: RUNE SÆVIG