— Ja, det er jo uvær og sterk vind. I Sogn og Fjordane har det rast en del trær som sperrer noen veier her og der, men i Hordaland har ikke uværet fått konsekvenser på samme vis, sier Ronny Sleire ved Vegtrafikksentralen.

Klokken 11.15 er de stengte fjellovergangene åpne igjen, men flere fjelloverganger har kolonnekjøring. Her er status.

  • Haukelifjell og Filefjell er åpent, men Vegtrafikksentralen ber trafikanter være oppmerksom på veiarbeid på Filefjell.
  • Strynefjellet er åpent igjen, etter å ha vært stengt på grunn av uvær.
  • På Hardangervidda, Vikafjellet og Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring for alle kjøretøy.

Tøff tur over broen

Adrian Andries kjører brød fra Bergen til Odda hver eneste natt. Nattens tur over Hardangerbrua er den tøffeste han har opplevd der.

— Det kom så sterke vindkast inn fjorden at jeg måtte styre kraftig til høyre. Det var ganske skummelt, forteller han.

Vinden traff hardest i Sogn og Fjordane. I Sogn blåste en del trær overende i går kveld og ble liggende og stenge veibanen, men disse er nå fjernet og veiene er åpne.

Politiets operasjonssentral i Sogn og Fjordane melder at en 50 fots turistbåt slet seg på Oldenvannet. Eieren av turistbåten klarte å sikre båten med hjelp av en gravemaskin.

I Sogn og Fjordane har det vært flere og lengre strømbrudd, melder NRK.no. Sogndal, Lærdal, Leikanger, Selje, Stryn og Olden har alle måtte klare seg utan strøm, men her er strømmen i hovedsak tilbake nå på morgenkvisten. I morges var deler av Balestrand fremdeles strømløs.

Orkankast på Finse

— Ikke tvil om at det har blåst, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet.

På Fins ble det i natt målt kastevinder opp i 64 knop, som er grensen for orkan. 64 knop tilsvarer 32 sekundmeter.

På Kvamsøy i Hardanger var vindkastene oppe i 25 meter pr. sekund, Fet i Eidfjord nådde kastevinder på 24 meter pr. sekund.

I Sogn og Fjordane ble de sterkeste vindkastene målt i Vangsnes i Sogn, der vindmålerne på et tidspunkt pekte på 27-27 sekundmeter.

Flere steder på fjellet har middelvinden nådd full storm i natt. Forklaringen på den sterke høydevinden er jetstrømmen kombinert med ustabil luft, forklarer meteorologen. Jetstrømmen, som er sterke vinder høyt oppe i atmosfæren, passerte rett over Vestlandet. Denne har slått ned, derfor er det blitt sterk vind.

- Kan vi vente oss flere stormfulle netter?

— I dag vil vinden roe seg gradvis ned til sterk kuling og utover kvelden minke til bris. I morgen kommer inn et lavtrykk. Da dreier vinden først på sør, med sterk sørlig kuling, særlig nord på kysten av Vestlandet. Utover ettermiddagen i morgen vil vinden gradvis minke og dreie til nord stiv kuling. Snøgrensen blir liggende rundt 500-700 meter, noe høyere den tiden vinden står inn fra sør, sier Granerød.