KRISTIN JANSEN

— Ull, sier Nils Faarlund mens han glir rolig bortover flatene under Finsenut på solide treski. Sjefen for Norges Høyfjellskole er kompromissløs når det gjelder valg av stoff i fjellklærne sine. Med 38 års erfaring som friluftsmann på heltid mener han å ha funnet svaret på hva som er best, og det er ikke kunstfiber.

— Verken fleece eller superundertøy egner seg til turbruk. Hvorfor skal man ha plagg som transporterer fuktigheten bort fra huden, når svette er kroppens naturlige måte å regulere temperaturen på, undrer han.

Tørste plagg

— Jeg er bare nødt til å vise deg bruskorken.

Henrik Platou, sportshandler i tredje generasjon og daglig leder på Platou Sport, småjogger gjennom butikklokalet og ut på bakrommet. Noen sekunder senere er han tilbake med en colakork med vann som han heller ned på en svart glinsende genser.

— Kjenn her, sier han og stryker fingrene over plagget.

— Det er nesten helt tørt, ikke sant? Plagget har allerede absorbert fuktigheten.

Henrik Platou smiler begeistret over genseren i Powerstrech med hydrofob innside og hydrofil utside.

Gamasjer fra sør-Tyrol

— Gore-tex og andre syntetklær fungerer kanskje en liten stund, men så blir de slitt og vannet strømmer inn. Dessuten er slike klær altfor dyre, mener Nils Faarlund.

Selv er 67-åringen kledd i bomullsnikkers fra det svenske forsvaret, skotsk ullue og gamasjer sydd av en lavinehundfører i Sør-Tyrol. Ryggsekken har han designet selv. Når fjellmannen holder kurs hender det ofte at han får reaksjoner på utstyrsvalget sitt, men selv mener han at han har det aller beste.

— Ingenting er bedre enn ull og tettvevd bomull, sier han og myser mot vårsolen.

Gore-tex paradigmet

I lokalene til friluftsfolkets utstyrskatedral, Platou Sport, bugner det av pustende, vanntette, vindtette og superabsorberende fjellklær.

— Nytt utstyr gir mange en aha-opplevelse. De nye modellene gir større bevegelsesmuligheter, sier Henrik Platou.

Han mener det har skjedd tre store endringer i utstyrsbransjen; Treskiene som ble erstattet av glassfiber, pakkrammesekken som måtte vike for den anatomiske, og oppdagelsen av gore-tex.

— Gore-texen er en milepæl og et stort fremskritt i bekledningshistorien. Å ha et plagg som både er vanntett og transporterer fuktighet kan gjøre fjellturen langt mer behagelig, sier Platou.

Velger naturstoff i byen

Nils Faarlund er på vei oppover mot et stort flakskred. Han går i spenstig diagonalgang med kraftige bambusstaver og snakker om at turfolket burde spørre fjellet selv om hva som er den beste bekledningen.

— Det er tankevekkende at vi kler oss i naturmateriale når vi oppholder oss i sivilisasjonen, men velger syntetstoffer når vi drar til fjells. Det burde vært motsatt, mener Faarlund.

Friluftsmannen gir markedskreftene skylden for at stadig flere dropper den tradisjonelle fjellanorakken i bomull.

— For at utstyrsprodusentene skal tjene mest mulig, er de avhengige av å skifte form og farge hele tiden. Tradisjonell fjellbekledning er håndarbeid og vanskelig å produsere raskt, sier han.

I Bergen er Henrik Platou i gang med å plukke frem klær som han mener egner seg for påsketur i norske fjell. Svarte selebukser, rød gore-tex jakke, fleecegenser. Han stopper foran hyllen med ullundertøy. Tar ut en trøye av esken og kjenner på stoffet.

— Dette har en utrolig fin kvalitet. Å bruke ullundertøy er i grunnen det aller beste, sier han.

NATOPLANKER: Med treski og håndsydde gamasjer i ullstoff legger Nils Faarlund ut på tur.<br/> FOTO: RUNE SÆVIG
KUNSTSTOFF: Butikksjef Henrik Platou foretrekker gore-tex jakke og fleecegenser på tur. <br/> FOTO: EIRIK BREKKE