– Litt rart, sier Jan Hjellestad, som er konserndirektør i Fokus Bank.

– Overraskende, sier Tom Staavi, redaktør i tidsskriftet Dine Penger, og legger til:

– Jeg er bekymret for markedet for leiligheter i fjellheimen. Her er det bygget mye, og vi har allerede sett at noen av disse prosjektene har falt mye i pris.

Snittpris på 2,45 mill.

Snitthytten til salgs i Hordaland har en kvadratmeterpris på 28.500 kroner. Det er elleve prosent høyere enn gjennomsnittsprisen på bolig i Bergen i desember.

Den gjennomsnittlige hytten i Hordaland er 86 kvadratmeter, og har en prisantydning på 2,45 millioner kroner.

Det viser en gjennomgang BT har gjort av de 100 siste annonserte fritidsboligene i fylket på nettstedet finn.no.

Jan Hjellestad i Fokus Bank har selv kjøpt leilighet på fjellet som var dyrere per kvadrat enn boligen i byen. Han tror vi vil se nedgang i markedet for hytter.

– Det er en litt ny tid vi går inn i nå. Vi har bak oss en tid da alt har gått oppover, og folk har nok blitt litt fartsblinde, sier han.

Høyere tomtepriser

– Fortsatt er det mange folk med god råd og drøm om fritidsbolig, men tyngdeloven vil nok gjøre seg gjeldende i dette markedet også, sier Hjellestad.

Noe av forklaringen på forskjellen mellom hytte og bolig, er at en høyere andel av hyttene er nybygg. De er gjerne også mindre enn en bolig, noe som drar opp prisen per kvadrat.

– I tillegg ser vi at tomteprisene på fjellet ofte er høyere enn for en bra eneboligtomt i Bergen, sier Jan Hjellestad.

– Det virker som om beliggenheten er enda viktigere enn for bolig. Når infrastrukturen er på plass, og du kan komme til brøytet vei og skibakke med heis like utenfor døren, klumper folk seg sammen på relativt små tomter.

41.700 kroner kvadraten

I Hordaland er det leiligheter på fjellet er den typen fritidsbolig som ligger høyest i pris. Både i Røldal i Odda og i Myrkdalen på Voss er leiligheter til salgs for en pris som runder 40.000 kroner.

  • En leilighet på 54 kvadrat i Røldal, i Solfonn Family Resort, er til salgs for 2,25 millioner kroner. Det er 27 prosent mer enn snittprisen for en leilighet i Bergen sentrum.
  • I Myrkdalen er en noe større leilighet til salgs for vel 2,8 millioner, tilsvarende en pris per kvadratmeter på 41.700 kroner. Det er omtrent det samme som snittet for leiligheter på St. Hanshaugen i Oslo.
  • På Lysekloster i Os er leiligheter ved sjøen til salgs for 2,5 millioner. Det tilsvarer også her en kvadratmeterpris på 41.700 kroner.

– Velg de lettsolgte

– Vi får håpe kjøperne vet hva de gjør, sier Tom Staavi i Dine Penger.

Velger du å kjøpe en fritidsbolig med høy kvadratmeterpris, bør du være sikker på at hytten eller leiligheten er lett å selge i neste runde, råder han.

– Særlig gjelder dette om hytten ligger i fjellet, for her er arealet nærmest ubegrenset, sier Staavi.

Hva synes du om hytte— og boligprisene? Si din mening under!