JAN STEDJE

jan.stedje@bt.no

Rondane

Vi er ute for å teste den siste, norske fjell-slageren; å gå fra høyfjellshotell til høyfjellshotell i en ukes tid, uten å tenke bagasje. Det eneste vi har med er en lett tursekk på ryggen. Dette er ferie på grønn resept, og med innlagte kulturinnslag.

Kofferten og svett skittentøy blir kjørt rundt i Rondane, mens vi følger stadig nye stier i Peer Gynts rike.

Vi er et helt fjellfølge, og en lommekjent guide er hele tiden med. Vestlendinger og trøndere er i flertall i gruppen.

Den gamle skikongen Håkon Brusveen ønsker oss god tur på første etappe, fra Rondablikk til Rondeslottet.

Før avmarsj har vi fått være med på en fjellkonsert, «Ved Rondane», med Arve Tellefsen, og med Lise Fjeldstad som konferansier. Det var bred enighet om at dette var en fin ballast å ta med seg inn i fjellheimen.

Fjellkonserter

Slike fotturer vi nå er ute på blir antakelig en av 2003-sommerens ferieslagere, spår trendforskerne. For etter den rekordstore fjellsommeren i fjor, som var «Fjellets År», venter aktørene i fjellheimen en ny rekord i «Ferskvannets år» 2003.

Man trenger bare si ordet Sars for å forstå at fjellheimen i år blir ganske folkerik, tror man i DNT. Sars blir man neppe smittet av i Rondane. Heller ikke i Stølsheimen, Jotunheimen eller Breheimen i Sogn. Og nå utvider Norske Bygdeopplevelser tilbudene med guidete turer også vestover til indre Sogn.

BT «prøvegikk» det nye turopplegget i Rondane på sensommeren i fjor. Her er mye vann, og på hver eneste etappe lå badevann og fristen en svett fjellvandrer, fra starten på Rondablikk til innspurten ved Høvringen. Det var bare å hoppe uti under marsjen på de merkede stiene.

-Vi satser på å legge en av vandreturene til samme helg som kjente, norske aktører er hyret inn til den årlige høyfjellskonserten første weekend i august, forteller turguiden Borghild Krossli.

Hun har stor tro på at det blir enda større trafikk i fjellet i år enn i fjorårets rekordsesong. Noen kommer til å gå med guide, mens andre foretrekker å vandre uten.

-Vi har valgt å kalle vårt tilbud «Fjellturer med nåko attåt» sier Krossli, som er tilknyttet Norske Bygdeopplevelser på Lillehammer.

Ikke jernkondis

Det er Krossli som guider oss til Rondane Spa:

— Nå fortjener dere virkelig en økt i massasasjebadet, kjenne endorfinene bruse i blodet, foreslår guiden etter dagens åtte timers marsj i Norges første nasjonalpark.

Vi tok mot tilbudet. Etter å ha svettet i villmarken var det bare å legge seg i det kamilleduftende massaasjebadet, og på samme tid ha panoramautsikt til både Rondane og Jotunheimen!

Bare avstikkeren fra Rondvassbu opp til Storronden ca. 2100 meter over havet manglet denne dagen. Men den tar vi garantert på det som skal bli årets reprise i denne vakre fjellheimen.

Og bare så det er sagt; du trenger ikke engang være i nærheten av jernkondisjon for å være med på de guidete fjellturene. Bare sørg for å gå inn fjellstøvlene først.

Fjelleventyret starter igjen om noen uker. Med eller uten guide. Turen velger du selv, enten den går til Rondane, Jotunheimen, Valdres, Stølsheimen, Hardangervidda, Folgefonna eller Skålatårnet i Loen. For å nevne noen muligheter.

STORSLÅTT: Vandring med utsikt til Rondemassivet er storslått

FØR MIDDAGEN: Etter åtte timers vandring, for eksempel i Peer Gynts Rike i Rondane, gjør det godt med en halvtime i kamilleduftende massasjebad på hotellet Rondane Spa.

Alle foto: JAN STEDJE