Daglig leder Målfrid Hatteland i Bergen Turlag forteller til Bergens Tidende at de første fjellturistene for lengst er kommet til fjells.

— Det er ingen grunn til å vente stort lenger med fjellturen, sier hun. - De fleste broene som turlaget har ansvar for, er lagt ut både i Stølsheimen og på Hardangervidda. I lavere fjellområder er snøen helt borte. Men fra 1000 meter og oppover er det fortsatt snø, uten at det bør utgjøre et hinder for en fjelltur, sier Hatteland.

Den 5. juli åpner turlaget sommersesongen med fjellfest på Hadlaskard på Hardangervidda.

— Vi er inne i FNs ferskvannets år. Derfor har vi valgt å legge festen til Hadlaskard øverst i Veigdalen med elven Veig rennende rett ved hytten. Vi har lagt opp et program for festen som fokuserer på kampen om å redde Veig fra kraftutbygging på 1970-tallet. Denne vassdragskampen som motstanderne av utbygging vant, resulterte i oppretting av Hardangervidda Nasjonalpark, forteller Hatteland.

— Alle hyttene i Stølsheimen er malt, vasket og stelt i et omfattende dugnadsopplegg og ved er kommet på plass. På Fonnabu er det også utført dugnad og klargjort for brevandring på Folgefonna. På hyttene Hadlaskard, Stavali, Hallingskeid, Fonnabu og Selhamar blir det hyttevakt i sommer. På alle disse hyttene er det mulig å kjøpe nybakt brød i tillegg til det ordinære proviantutvalget, forteller Hatteland.

— Skålatårnet i Loen er nå åpnet for besøk etter at det ble stengt i vinter da taket blåste av. Nytt tak er kommet på plass og fjellet Skåla med sine 1850 meter over havet ønsker velkommen til en stor fjellopplevelse, sier Målfrid Hatteland.