Det har vært en dyster sommer så langt når det gjelder ulykker i fjellet. Bare i juli måned har tre mennesker omkommet etter fall i den norske fjellheimen.

Falt flere hundre meter

  1. juli omkom en 34 år gammel fjellfører fra Jostedalen mens han var på vei opp til en av toppene i Molladalen på Sunnmøre. En stor stein løsnet og første til at mannen mistet balansen og falt flere hundre meter rett ned.

En knapp uke senere døde en mann etter å ha falt 100 meter ned ved Bukkelægret ved Gjende i Jotunheimen.

I helgen omkom en mann i 50-årene etter å ha falt 200 høydemetre under en tur til Kyrkja ved Leirvassbu i Jotunheimen. Han var med i en gruppe på 4-5 personer, men valgte å ta en alternativ rute ned til hytten.

Mange nesten-ulykker

Forfatter og fjellentusiast Morten Helgesen har selv opplevd flere nesten-ulykker på turene sine. Han synes det rart at alvorlige uhell ikke skjer oftere enn det faktisk gjør.

— Det skjer masse episoder i fjellet som folk ikke får vite om, fordi de ender godt. Egentlig er det utrolig at det går så bra som det gjør, sier han.

At marginene er små kan Helgesen selv skrive under på. Under en topptur skulle han og noen andre krysse et snøfelt som lå på et sva. De skulle akkurat til å ta på seg tau da feltet plutselig brakk opp i mange små biter og dundret ned over fjellsiden.

En annen gang var Helgesen på klatretur da en stor stein løsnet og landet bare en halv meter fra personen som stod under.

— Når slike ting skjer er det veldig viktig å lære av det og forstå hvorfor. Jeg blir ikke skremt fra nye turer, men det gir jo et lite støkk og nye erfaringer. I ettertid ville jeg for eksempel gått over det svaet om morgenen før det begynte å renne så mye vann på undersiden, sier Helgesen.

— Erfaringene viktigst

I arbeidet med en av bøkene om norske fjelltopper har han gått gjennom alle dødsulykker som har vært i forbindelse med fjellturer i Jotunheimen. De siste 20 årene har det i snitt vært ett til to dødsfall i året.

— Ulykkene ser ut til å skje mest i forbindelse med fjellsport som klatring og tindebestigning. Men det er vanskelig å finne noe fast mønster i dette. Drukning, kulde og snøskred er også representert, sier Helgesen.

Selv om det finnes mye fancy og moderne sikkerhetsutstyr, understreker den erfarne fjellmannen at det viktigste man har med seg på tur er et godt hode.

— Erfaring er gull verd, sier han.

Går gjennom rutiner

En av dødsulykkene den siste måneden skjedde på en tur som ble arrangert av Turistforeningen. Ifølge fagsjef Marie Brøvig Andersen blir hvert ulykkestilfelle nøye evaluert i ettertid.

— Vi legger hele tiden vekt på å ha rutiner som kan hindre ulykkerdette i å skje. Men vi opplever disse ulykkene som uhell, og ikke svikt i opplegget vårt. Selvsagt ønsker vi å ha null ulykker. Vi kan aldri forsikre oss helt mot at ulykker kan skje, sier Brøvig Andersen.

Ifølge fagsjefen fokuserer Turistforeningen sterkt på sikkerhet.

— Dette er veldig viktig for oss og vi er opptatt av å nå ut til flest mulig. Vi har blant annet laget brosjyrer på flere språk og har mye informasjon på hyttene våre, sier Brøvig Andersen.

Hun har inntrykk av at folk flest er flinke til å ta vare på seg selv i fjellet, og utstyrer seg godt.

— Turistforeningen gjorde en undersøkelse der vi sjekket hva folk hadde i sekkene sine på påskefjellet. Jevnt over hadde de aller fleste pakket nødvendig sikkerhetsutstyr, sier Brøvig Andersen.

263 redningsoppdrag

Fagsjefen er opptatt av å formidle at det ikke er farlig å gå på tur.

— Når folk forbereder seg best mulig og har en positiv holdning går det som regel bra, sier hun.

Hoveredningssentralen har også hatt en travel sommer så langt med nærmere med 263 redningsoppdrag på land i juni og juli. Men ifølge inspektør Stein Solberg er dette helt normalt.

Se oversikten over redningsoppdragene her!

— Det er verken mer eller mindre enn det vi pleier å ha. Cirka halvparten av oppdragene våre på land handler om å lete etter mennesker med psykiske problemer, sier han.

Er du redd for ulykker når du går på tur? Diskuter saken under!