– Jeg er med for å vinne. Ingen andre plasseringer. Jeg går ikke for sølv, for å si det sånn, sier Skeie til NTB.

Han er kjøkkensjef ved restauranthuset Solvold i Sandefjord.

Bocuse d'Or Europe er det aller første EM som arrangeres i kokkefaget, til alt overmål i Norge.

Det er ikke før i juli neste år det store gryteslaget står – i Norges oljehovedstad Stavanger, men de 20 landene som har kommet gjennom nåløyet og får delta i konkurransen ble klare i dag. Hvert land stiller med en deltaker og vinneren er automatisk kvalifisert til deltakelse i Verdensmesterskapet i kokkekunst i 2008.

Hovedingredienser under Bocuse d'Or Europe blir norsk laks og norsk lam. En klar fordel for oss, mener nordmannen.

Norge i tet

Og for den som ikke vet det – Norge regnes som nummer to i Europa når det gjelder kokkekunst. Bare Frankrike ligger foran.

Og Bocuse d’Or regnes som den ypperste utfordring for kokkestanden i verden. Hvert annet år siden 1987 har opphavsmannen, den legendariske franske kokken Paul Bocuse, arrangert VM i kokkekunst.

Ved 20 års jubileet i januar i år ønsket Bocuse å gi konkurransen en ytterligere internasjonal dimensjon, og ba Norge om å arrangere det første europeiske mesterskapet: Bocuse d’Or Europe, i 2008.

Mesterskapets europeiske president, gourmetkokken Eyvind Hellstrøm (58), mener det var naturlig at Bocuse d’Or-komiteen i Lyon valgte Norge til det første europeiske gourmet-EM. Begrunnelsen er kort og godt denne:

– Norge er etter hvert rangert som det nest beste gourmetland i Europa, etter Frankrike. Det går på både kokkene og råvarene, sier Hellstrøm til NTB.

Se til Norge

Og Hellstrøm bør man kanskje lytte til, chef ved stjernerestauranten Bagatelle i Oslo – Norges eneste restaurant som for tiden har to stjerner i Michelin-guiden.

– Vi har vist at vi har klart å gjennomføre konkurranser. Kokkene har vunnet flere ganger. Og vi har vist at vi kan levere de beste sjømatproduktene til det mest kresne europeiske markedet.

Men Norge har ikke bare kokker og sjømat å by på.

– Vi håper at europeiske toppkokker snart ser til Norge også når det gjelder lam. Eliten av norske kokker har vært utrolig gode talsmenn for ikke bare sjømatproduktene, men også lammet. Og hvis det skal være noen sjans for et norsk landbruksprodukt som eksportvare til Europa, så er det lammet, sier Hellstrøm.

Enorm anerkjennelse

Bent Stiansen, chef på eksklusive Statholdergaarden i Oslo, ble i 1993 første norske vinner av prestisjefylte Bocuse d’Or, er meget stolt over at Norge er tildelt det første europeiske kokke-EM. Til NTB har han dette å si:

– Det er en enorm anerkjennelse. Det er en stor tillitserklæring. Det skyldes spesielt det faktum at vi har et veldig godt kokkefaglig miljø som har gjort det veldig bra i internasjonale konkurranser.

– Det er også veldig viktig at vi har jobbet mye for god norsk sjømat. Men i denne konkurransen skal vi også bruke fantastisk norsk lam og flotte grønnsaker. Vi skal vise det beste vi har når vi kommer ut i juli måned neste år.

– Det har vært antydet at det kanskje har gått litt mote i kokkefaget, og at mange som søker seg til yrket, ikke får jobber?

– Jobber er det nok av. Nå har det dessverre gått den andre veien – at det er færre som søker. Men utdanner du deg til kokk, skal du alltid få jobb. Det kan jeg garantere, sier mesterkokk Bent Stiansen til NTB.

SKAL REPRESENTERE NORGE: Bocuse d'Or Europe holdt tirsdag pressekonferanse under ledelse av mesterskapets europeiske president, Eyvind Hellstrøm (t.h.). Geir Skeie (t.v.) fra Fitjar skal representere Norge i konkurransen neste år.
Sigurdsøn, Bjørn
NORSK LAM: Norge har vært mest kjent for høykvalitets sjømat. Nå skal også norsk lam friste europeiske ganer. Norsk laks og lam blir hovedingrediensene under neste års EM i kokkekunst som holdes i Stavanger.
Sigurdsøn, Bjørn