AUDUN STØLÅS

Jan Magnus Weiberg-Aurdal i NOAH — for dyrs rettigheter - reagerte imidlertid sterkt negativt på fiskehandlernes sjarmoffensiv. - Dette var bare helt ekstremt. Jeg er spesielt bekymret for hva dette gjør med barns syn på fisken som et liv, sier han til Bergens Tidende.

Både fredag og lørdag har barn kunnet fiske med stang påsatt blåskjell som agn for å lokke torskene i kummene til å bite på. Fiskehandler Hildegunn Foldnes fra Sotra forteller at pågangen fra barn til å prøve fiskelykken har vært meget stor. Iveren og tålmodigheten har det heller ikke mangler noe på. Det viste seg nemlig at torsken ikke alltid var like bitevillig. En gutt sto i en time med fiskestangen før han ga opp. Enkelte andre fikk fisk etter bare noen minutters fisking.

Hildegunn Foldnes forklarer den nølende biteviljen med torskens intelligens. - Den skjønner nok hva som foregår, sier hun.

Opplegget med at barn kunne fiske fra fiskekummene var et ledd i markeringen av at skreisesongen i Lofoten nå går mot slutten. Flybårne skreiprodukter av alle varianter var på plass på Fisketorget.

Fisk eller snop

— Vi prøver å gjøre det koselig for ungene, sier Hildegunn Foldnes. De som har klart å få en fisk på kroken kan velge om de vil ha fisken med seg hjem helt gratis eller om det heller vil ha litt godteri og ballonger.

— Det har nesten utelukkende vært positive reaksjoner på dette tiltaket. Ungene synes det er kjekt å se på fisken som svømmer omkring og at det er spennende å prøve å fiske en fisk. Det er ikke alle ungene i byen som har mulighet til det så ofte, sier hun.

Den eneste negative reaksjonen kom fra en eldre dame som uttalte at fisken burde få svømme rundt i havet og ikke bli holdt i en liten kumme. Men det var før Jan Magnus Weiberg-Aurdal i NOAH kom til Fisketorget. Han mislikte meget sterkt det han så.

NOAH har ganske nylig sammen med den internasjonale dyrerettighetsorganisasjonen PETA hatt en kampanje for fiskens rettigheter.

- Kan føle smerte

— En rekke forskningsprosjekter har bekreftet at fisk også har evne til å føle smerte. Og du kan se på den at den lider. Men den utstøter ingen lyd som kan oppfattes av det menneskelige øret. Det er også påvist at fisk blir stresset av forhold som dette. Her blir fisken holdt fanget i en liten kumme i solsteiken, mens masse folk står rundt. Fisken har ikke en sjanse, selv om jeg ikke dermed mener at det er noen formildende omstendighet at fisk blir fanget på havet. Vi er imot alle former for fiske, sier Jan Magnus Weiberg-Aurdal.

— Jeg skjønner godt at barn liker å utforske naturen, og naturen er virkelig spennende å utforske. Men akkurat dette som skjer her er en helt forvridd form for kontakt med naturen, sier han.