Først kom tiltalte, førstestyrmann Ronnie L. Zape, inn i rettssalen og satte seg. Da skipperen på «Cistude», Jean-Yves Barbeau ankom, kastet Zape et kjapt blikk på ham, før han så bort. Deretter så Barbeau et kort øyeblikk på Zape, før han satt seg i vitneboksen.

Skrek i panikk

Så fortalte Barbeau den dramatiske historien om hvordan «Bow Eagle» og fiskebåten kolliderte like før klokken to natt til 26. august i fjor. Da båten ble truffet, ble den løftet opp på bulben foran på kjemikalietankeren. Der ble den liggende noen få minutter. I løpet av disse minuttene kom det panikkslagne, halvnakne mannskapet seg på broen. Der ble de stående og skrike i håp om å påkalle oppmerksomhet fra noen på «Bow Eagle».

Men intet skjedde.

Så veltet båten av, kantret og mannskapet ble slengt over bord. Båten skurte langs siden av «Bow Eagle» med kjølen i været.

Deretter så mannskapet tankeren forsvinne i natten. Den kom aldri tilbake for å se etter dem.

Fire av mannskapet på syv om bord på «Cistude» omkom den natten.

— Det er løgn

Barbeaus forklaring om hendelsesforløpet blir trolig viktig. Ronnie Zape sa nemlig i sin forklaring mandag at han så lanternen i masten på «Cistude» etter at Bow Eagle» hadde passert båten. Det tok han som et tegn på at båten var i sikkerhet.

— Det er løgn. Båten lå med kjølen i været. Det var ikke noe lys å se på «Cistude», forklarte skipperen, som til tider var så beveget at han hadde problemer med å forklare seg.

Han forklarte også at redningsflåtene om bord forsvant for dem. Disse flåtene har et lys med samme farge som lanternen i masten. Men i motsetning til lanternen i masten, så blinker disse lysene.

-Overlatt til den visse død

Aktor, politiinspektør Svein Erik Krogvold, lurte på om de hadde forsøkt å kalle opp skipet på VHF-en.

— Jeg forsøkte, men plutselig eksploderte vinduene på broen og det begynte å fosse vann inn, sa han.

Mandag forklarte Zape at siden han ikke ble oppkalt av «Cistude», så gikk han ut fra at de hadde greid seg gjennom sammenstøtet.

Barbeau lurte også på hvorfor Zape ikke hadde forsøkt å påkalle «Cistude» sin oppmerksomhet da han så at båtene var på kollisjonskurs.

— De kunne kalt oss opp på VHF-en. Eller de kunne brukt sirenen, sa han.

Barbeau levnet ingen tvil om hva han synes om Zapes opptreden.

— Det minste man kan forvente til sjøs er at man overholder solidariteten. Vi ble forlatt til den visse død.

- OVERLATT TIL DEN VISSE DØD: Skipper på «Cistude», Jean-Yves Barbeau var til tider svært beveget da han fortalte om den dramatiske natten i fjor. Han mener tiltalte, Ronnie L. Zapes (til v.) opptreden var kriminell. - Det minste man kan forvente til sjøs er at man overholder solidariteten. Vi ble forlatt til den visse død. FOTO: HELGE SKODVIN
FOTO: HELGE SKODVIN