• Jeg skjønte det var noe med en gang jeg så den.

— Jeg har ikke sett det så ille før. Magesekken var full av ren pellets, forteller fiskeren, som søndag fikk seien på bildet.

Fisken ble fanget på garn ved Fosnstraumbrua like utenfor Austrheim, omkring fem kilometer unna nærmeste oppdrettsanlegg.

Full av hele pellets

Fiskeren, som ikke ønsker å stå frem med navn, forteller at han aldri har fått fisk med pellets i magesekken i dette området tidligere.

METT OG METTERE: Den største seien skal ha vært ca. to kilo.
PRIVAT

— Og den var sprengfull. Det så ut som det var like før den hadde spist seg i hjel, sier mannen.Seien skal ha vært omkring to kilo, og som ut ifra bildet var det ikke lenge siden den hadde spist sitt siste måltid. De siste pelletsene hadde enda ikke løst seg opp, da fisken ble sløyet.

— Den var enormt feit. Jeg skjønte det var noe med en gang, da jeg så den, forteller fiskeren, som til tross for det noe uappetittlige synet har gjort fisken klar til å spises.

Seniorforsker: Har ikke sett så mye før

Seniorforsker ved Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Austevoll, Terje van der Meeren, reagerer også når han får se bildet av fisken.

— Jeg har sett sei med mye pellets i magen tidligere, men ikke så mye som dette, sier seniorforskeren, som har forsket på fisk i over 30 år.

Han tror seien må stått en god stund under oppdrettsanlegget for å få i seg så mye fôr. Ifølge seniorforskeren vil man også kunne se utslag på fiskens lever, som følge av de store mengdene laksefôr den har fått i seg.

— Sei som spiser laksefôr over tid, vil få stor lever, fordi den i motsetning til laksen vil lagre mye av fettet fra fôret der, forklarer van der Meeren.

- Kan være overfôring

Han stiller seg også undrende til hvilke rutiner oppdrettsanlegget fisken har oppholdt seg ved, har med tanke på fôring.

STAPPFULL: Seien må ha spist kort tid før den ble fanget. Fremdeles var det hele pellets i magesekken.
PRIVAT

-Denne har så mye fôr at her kan det være snakk om en overfôring ved oppdrettsanlegget. At noe fôr går ut av merdene er normalt, men denne har vært heldig og fått veldig mye, sier van der Meeren.Han forteller imidlertid at det ikke vil være noe fysisk problem for fiskens del å ta inn så store mengder mat. Ifølge seniorforskeren spiser seien det den kommer over, og han har selv også sett sei med magen full av maneter.

— Jeg tror ikke de spiser seg i hjel. Seiens byttedyr i havet er ujevnt fordelt, og at det derfor fyller seg opp når den har anledning, forklarer van der Meeren.