— Det betyr at jeg ikke får være med på det spennende fisket etter snøkrabbe som mine kolleger om bord i «Talbor» holder på med i Barentshavet for tiden, sier Birkeland.

Han har nå vært fisker om bord i ringnotbåten fra Austevoll i tre år sammenhengende.

Som «Deadliest Catch»

Men for ikke å miste spesialistgodkjenningen i allmennmedisin, må han praktisere som lege minst ett år - hvert femte år.

— Derfor har jeg nå tatt et vikariat som fastlege i Austevoll, sier Birkeland.

Fra januar til slutten av april i år var han ute på kolmulefiske. Deretter gikk han rett over i fastlegepraksisen, og gikk glipp av det spennende prøvefisket etter snøkrabbe som fiskerkollegene nå tester ut helt øst i Barentshavet. Det er den samme krabben brødrene Hansen jakter på i TV-serien «Deadliest Catch» på Discovery.

Ikke noe offer

— Forhåpentligvis får jeg være med på dette fisket neste år, sier fiskerlegen.

Han understreker at han slett ikke føler det som noe offer å være lege innimellom.

— Det er veldig givende og interessant, og jeg stortrives med å kombinere de to yrkene, sier Birkeland.

Klemt mellom regler

Rammeverket rundt han, lar han ikke få kombinere livet som fiskerlege akkurat som han vil. Som lege må han altså passe på å praktisere i minst ett av hvert femte år for å opprettholde spesialgodkjenningen. Som medeier i fiskebåtrederiet Br Birkeland kreves det at han er aktiv fisker i tre av de siste fem årene, for å opprettholde konsesjonene knyttet til sitt eierskap i rederiet.

Solgte praksis i Åsane

— Jeg prøver så godt jeg kan å innfri alle regler. Det ville jo vært meningsløst å ikke kunne kombinere disse jobbene, sier Birkeland.

Det er rundt tre år siden han solgte legepraksisen sin i Åsane for å bli fisker. Ute på havet startet han nederst på rangstigen om bord i «Talbor», hvor de fleste kollegene har en eller annen form for fagkompetanse.

Aldri hatt så mye fri

— Jeg har likt meg veldig godt om bord. Det er et konkret arbeid med håndfaste oppgaver. Det er svært sosialt ettersom vi jobber i team og vi har en arbeidstid som grovt sett betyr en måned på og en måned av. Derfor har jeg hatt mer fri enn noen gang i livet, og mest fri har det vært om sommeren, sier Birkeland.

Fiske har også vært svært godt og lønnsomt i årene fiskerlegene har vært på havet.