Tidlig tirsdag morgen dro Ivar Berge ut med sin 16-fots plastbåt, slik han gjør hver morgen. Sildegarnet var satt ut hundre meter fra der han har båten sin liggende, godt inn i Fjærlandsfjorden.

— Det var spennende og tungt, sier Ivar Berge.

— Han sa at han umiddelbart skjønte hva han hadde i garnet. Han har sett slikt før. Kveiten lå med hvitsiden opp i garnet og Ivar Berge forstod at den var stor, sier Tove Berge, svigerdatter.

Gigantisk

Ivar Berge klarte så vidt å dra kveiten opp til ripen i båten. Han satt en tau i sporen som han festet i båten. Med kveitehodet over vann fikk han hogget inn en klepp i fiskehodet som han også festet et tau i. Slik fikk Berge slept den enorme kveiten i land.

— Det var helt uvirkelig å se en så stor fisk. Rett og slett utrolig. Ivar måtte skaffe hjelp av sin svoger. Det var så vidt de klarte å få kveiten i land, sier Tove Berge.

Ivar Berge og svogeren Harry Berge målte fisken til godt over to meter. Vekten måtte gjøres i deler og endte på 147 kilo.

— Vurderte du å hive kveiten uti sjøen igjen?

— Nei, sier Berge bestemt og tilføyer at han ville ha henne i land.

GOD TID: Ivar Berge tok seg god tid da han dro i lang en 147 kilos stor kveite.

Deilig middag

Familien Berge skulle aller helst hatt muligheten til å selge fisk til lokalbutikken og hotellet, men for å gjøre det må man være godkjent.

— Jeg eter ikke kveite. Det er den simpleste maten jeg kan få servert, sier Berge.

Med fire barn og en stor familie fikk fisken bein å gå på. Hele familien har frysen full av hvitt kveitekjøtt. Svigerdatteren har allerede prøvd seg på en middag.

— Vi fikk heldigvis brukt kjøttet på hele fisken. Jeg har allerede smakt den. Den var god den, måtte stekes litt lenger en vanlig, men den var ikke så grov som folk vil ha det til, sier hun.

Enda en?

Peter Hovgaard fra Akvastasjonen på Skjer sier til Sogn Avis at kveiten er av hunkjønn og trolig 15 - 20 år gammel. Kveiten er trolig en av de største som er blitt tatt.

En ny rekord er det derimot ikke snakk om. Den største kveite i Sognefjorden er det Sigurd Lindborg fra Sogndal som har fått. Kveitefiskeren fikk en på 182 kilo for omkring 15 år siden.— Han sa også at kveiter sjeldent svømmer alene, og at det mest sannsynlig finnes en til i den størrelsen i Fjærlandsfjorden, sier Tove Berge.

Svigerfar Ivar Berge er klar for nye tokter i Fjærlandsfjorden.

— Nå har jeg lagt ut kveitenettet. Jeg tar henne hvis hun kommer, sier han.

SJELDEN: Det var med sildegarn Ivar Berge fanget kveiten på 147 kilo. Selv spiser han ikke kveite, men familien hans har fått frysen full.
HVITEN OPP: Det var denne siden som møtte Ivar Berge da han dro opp sildenettet sitt på tirsdag. Hun lå stille i nettet når Berge dro henne opp.
TO METER LANG: Harry Berge raker nesten to meter over bakken, nesten det samme som gigantkveiten. Han og sønnen Daniel Berge hjalp bestefar med fangsten.