Bergens Tidende er på fisketur på Kalandsvatnet. Ved selvsyn vil vi prøve om dette er et fiskevann der selv sportsfisker-amatører får fast fisk. Det hadde vi nemlig fått forsikringer om. Derfor er vi ute en vindstille og varm sommerkveld for å lure fisken på krokene i oteren vår, i dette 3,3 kvadratkilometer store vannet i utkanten av Bergen.

Vi siger ut fra land på Hamre og møter to unge jenter som er ute i robåt med samme ærend som oss. Det utveksles oppmuntrende hilsener med gjensidige ønsker om at det skal bli fangst, før vi sklir i hver vår retning, og ut av syne for hverandre.

Kalandsvatnet ligger nesten speilblankt. Kvelden er varm. Kanskje er det for stille og for varmt i vannet til at fisken vil la seg friste av redskapen vi har slepende etter båten? Vi har nemlig hørt at ørreten svømmer ned på dypere og kaldere vann, hvis overflatevannet blir for varmt.

Bitevillig fisk

Men nei da — fisken er bitevillig den. I hvert fall virker det slik. Stadig vekk spruter og plasker det ved oteren der ute, og snøret strammes. Kanskje er det vi som ikke har teken med å huke fisken på kroken, hver gang en av dem jager opp i vannskorpen etter fluene våre? Eller så er fisken bare oppsatt på å leke med det kunstige agnet, som jo fluene på oteren er. Kanskje oppdager fisken i tide at det er en kunstig flue som har fristet? Hva nå enn årsaken er: Det blir langt flere sprutende og plaskende blindslag mot fluene, enn antall fisk over ripen. Men vi fikk da noen fisker ....

En som er vant til å få bra med fisk i Kalandsvatnet, er medlem i kontaktutvalget i Bergen Sportsfiskere, Bjørn Thomassen. I mange år har han vært en ivrig sportsfisker her. På BTs henvendelse, svarte han slik i mobiltelefonen på ferie med familien et sted i Norge:

- Familievennlig

— Kalandsvatnet er uvanlig velegnet som fiskevann for hele familien. Jeg har fisket der siden 1974. De første årene var det større fisk, med bedre kvalitet enn i dag. Etter at kvaliteten gikk ned på grunn av for mye fisk, tok grunneierne tak i problemet. Gjennom mange år har de gjort en innsats for å forbedre kvaliteten og størrelsen på fisken. Dette har gitt resultater, sier han.

— Jeg har ofte med meg mine barn på fiske på Kalandsvatnet, fordi her får du fisk, selv om den ikke er så stor. Det viktigste for barn er å få fisk - ikke hvor stor fisken er. Og de små fiskene egner seg utmerket til steking. I vår familie opplever vi fisking i Kalandsvatnet som svært positivt og kan anbefale barnefamilier til å gjøre som oss, sier Bjørn Thomassen.

Og det har grunneierne planer om, bekrefter formannen i Kalandsvatnets Grunneigarlag, Arild Bj. Johannessen.

Kulturfiske

— Grunneierlaget driver primært med kulturfiske for å få større fisk til fritidsfisket, sier Johannessen.

— I flere år har vi gjennomført tiltak for å redusere fisketettheten i Kalandsvatnet, sier han til Bergens Tidende.

— I mange år har vi fisket intenst med garn. I samarbeid med Bergen kommune har vi i disse dager plassert ut en kjempestor ruse som kontinuerlig fanger fisk. På denne måten blir det færre fisker - og mer mat til hver enkelt fisk. Dermed øker kvaliteten på fiskebestanden, sier Johannessen.

— Etter hvert er fisken blitt mer attraktiv for fritidsfiskerne. Gjennomsnittsstørrelsen er i løpet av noen år steget fra 200 til 250 gram. Personlig har jeg flere ganger fått kilo-ørret i garnet. Det er tatt 2 kilos ørret på garn. I tillegg til ørret og røye, er det mye stor ål i Kalandsvatnet. Dessuten finnes store mengder karrus i vatnet. Denne karpefisken ble satt ut i vatnet for mange hundre år siden, av munkene på Lysekloster. Karrussen ble satt ut for å gi mer matfisk til klosteret, forteller Johannessen.

Båtutleie

— Grunneierlaget selger fiskekort og leier ut fire båter rimelig for å gi allmennheten tilgang til fiskene og friluftsopplevelsene. På grunn av eiendomsforholdene med innmark og hager, må det fiskes fra båt med stang, dorgesnøre eller oter. De som ønsker å sette ut garn, må avtale dette med grunneieren på det aktuelle stedet. Ønsker noen å fiske med garn, må det skje med helt nye og ubrukte garn eller med garn som grunneierne låner ut. Av hensyn til fare for at vi skal få fiskesykdommer i Kalandsvatnet, ønsker vi ikke at det brukes garn her som er brukt i andre vassdrag, sier Johannessen.

Middag til fire

BTs utsendte brukte ikke garn. I løpet av noen kveldstimer rodde vi rolig langs land, Kalandsvatnet rundt. Redskapen var enkel. Vi dorget med en liten spinner, uten at det ga fangst. Fangsten vi fikk, ble tatt med oter.

Herved kan fritidsfiske fra båt på Kalandsvatnet anbefales. BTs to utsendte vendte hjem med stekefisk til fire personer, etter tre timers innsats. Fisken smakte aldeles utmerket. I tillegg hadde vi hatt fine naturopplevelser i den vakre sommerkvelden - i seg selv grunn nok til å bruke tid og penger på en fisketur på Kalandsvatnet.

STILLE: Med forsiktige åretak ror vi ut for å prøve fiskelykken på Kalandsvatnet.<br/>Foto: RUNE NIELSEN