• Et overskudd på driften skal gå tilbake til Torget, lover initiativtager Tom Rørnes.

Rotteinvasjon, estetisk forfall og offentlig skittentøysvask mellom kommune og driftsselskapet har preget Fisketorget i 2014.

I midten av november valgte driftsselskapet Totalreform å si opp avtalen med Bergen kommune, etter å ha gitt vestlandshovedstaden ramsalt kritikk for samarbeidet.

Vil gi Torget en ny start

Nå ønsker en gruppe torghandlere å overta driften selv. I et brev til kommunen foreslår de å starte et nytt driftsselskap.

Bak innspillet står et selskap som heter Ren Fisk AS. Det er eid av familien Fjellskål og Fiskebiten AS ved Tom Rørnes.

— Vi er alle torghandlere med over hundre års fartstid på Fisketorget. Vi ønsker å gi Torget en renessanse, og derfor har vi tilbudt kommunen at vi kan overta driften, sier initiativtager Tom Rørnes.

Overskudd skal tilbakeføres

Gruppen har allerede lagt planer for hvordan Torget kan gjenreises.

— Torget må driftes forsvarlig og fremstå attraktivt, og det mener vi at vi har gode løsninger for, sier Rørnes.

— Vi ønsker at Torget skal være utstillingsvindu for lokal mat og produkter med høy lokal identitet. Et overskudd på driften skal tilfalle Torget, slik at vi kan videreutvikle området til glede for alle bergensere.

Lover å lytte

Rørnes mener det vil være en stor fordel om det blir torghandlerne selv som står for driften.

— Vi er opptatt av å kunne gi leietagerne gode og stabile rammebetingelser. Vi kan gjerne drive Torget i samarbeid med kommunen eller andre, men det er veldig viktig at brukerne av Fisketorget blir hørt, sier Rørnes.

- I de siste årene har Torget fått kritikk for å være en turistfelle. Hva vil dere gjøre med det?

— Dette er noe vi tar på alvor. Vårt ønske er at det skal bli like naturlig for bergensere å handle på Torget, som det er for turister i dag, sier torghandleren.

Bergen kommune har inntil videre ikke lyst ut noe nytt anbud på drift av Fisketorget. Dette har kommunen meddelt torghandlerne.

— Vi har forståelse for at dette må til politisk behandling, men vi forventer at vi får muligheten til å presentere vårt tilbud, forteller Rørnes.

Kan forslaget fra torghandlerne bli redningen Fisketorget trenger? Diskutér i kommentarfeltet under.