Thor-Erik Johansen fra Oslo er veldig glad i fiskegrateng. Hver gang han besøker Bergen, tar han med seg noen pakker hjem. Før har det gått fint, men i dag var det full stopp i sikkerhetskontrollen på Flesland.

— Jeg hadde en uåpnet pakke fra Madam Bergen. Den måtte kastes umiddelbart, sier Johansen.

Han var godt kjent med forbudet mot væsker i håndbagasjen, men kan ikke forstå at fiskegrateng skal regnes som flytende.

— Det er jo helt absurd. Sikkerhetskontrollen har nådd idiotiske proporsjoner. Hvor rigid og dum skal man være? spør flypassasjeren.

Flytende regler

Avinor har listet opp en rekke forbudte substanser på nettsidene sine, deriblant Nugatti, skokrem og barberskum. Listen er ikke utfyllende.

«Det er vanskelig å lage en uttømmende liste, men hovedregelen er at flytende, halvflytende og kremaktige konsistenser regnes som flytende,» heter det på nettsiden.

Securitas-vaktene som håndhever reglene, må bruke skjønn.

— Til tider er det veldig vanskelig å vurdere hva som bør stoppes. Vi jobber med å få klarere regler, sier securitysjef Lasse Solberg i Avinor.

— Folk har lov å ta med en lighter som kan brukes til å sette fyr på flyet, men fiskegrateng er forbudt. Kan du forklare logikken?

— Nei, jeg kan ikke det. Jeg forstår at folk stiller spørsmål om det, sier han.

Hvis folk er i tvil om en gjenstand er tillatt, kan de ringe Avinor på forhånd og spørre. Da kan de for eksempel få vite at bananer, epler og brunoster er OK, mens pasta og leverpostei er fy. Bakgrunnen for reglene er at terrorister kan maskere sprengstoff som vanlig mat og drikke.

- Tull og tøys

Daglig leder Øyvind Blom i Madam Bergen AS humrer når vi forteller om den forbudte fiskegratengen.

— Det er tull og tøys, men det er vel ingen vits i å diskutere med dem, sier han.

— Kan du garantere at fiskegratengen ikke inneholder sprengstoff?

— Ja. Men sunn og god fisk kan være sprengstoff for kroppen, sier Blom spøkefullt.

Hva synes du om sikkerhetskontrollen på flyplassene? Si din mening i feltet under!

Arkiv