ELISABETH LANGELAND MATRE

— Jeg skal si deg en ting, jeg. Jentene blir mye flinkere enn guttene etter kort tid. De tar ikke ting så høytidelig, ler av egne feil og er mye mer avslappet. Slik lærer de mer også, sier Helge Vetås. Sportsbutikkeieren som har skjønt det.

I år begynte han med fluefiskekurs bare for jenter. Napp og dobbeltnapp. Damene er storfornøyde. Jungeltelegrafen går.

Tørrtrening i hagen

Langs Gaupåsvatnet i Arna står fem jenter og kaster konsentrert med hver sin stang. Kveldssolen har på mirakuløst vis sluppet gjennom grått skydekke, livet er deilig.

— I dag får jeg ikke vondt i armen i det hele tatt, sier Teresia Hemre fornøyd. Beveger fiskestangen tålmodig frem og tilbake, frem og tilbake. Linen danser som en gul lasso. Uten agn foreløpig.

— Fluene får komme etter hvert. Jeg har fått et par kroker i øret tidligere, humrer Helge. Skryter av Teresia som etter tre kvelder har lært å bruke skulderen når hun kaster, ikke håndleddet. Her er det teknikk som teller. Styrken kommer inn i bildet når tikiloslaksen skal på land.

Både Teresia og barndomsvenninnen Hilde Brandt Røssevold har menn som har vært bitt av fiskebasillen i minst ti år. Greit nok å se på guttene i aksjon innimellom. Mye gøyere å prøve selv.

— Det er ikke bare fiskingen, men det sosiale, sier Hilde uten å stoppe armbevegelsene. Venninnene jaktet på et eget kurs for jenter, og fikk napp.

Helge har tatt med ulike fiskestenger, slik at jentene kan finne ut hvilken type de liker best. Men Hilde og Teresia får vel låne kjærestenes utstyr?

— Det spør jeg ikke om en gang. Tror aldri jeg hadde fått lov. Det ligger litt i kortene at der går grensen, sier Teresia.

Litt tørrtrening i hagen har hun likevel dristet seg til.

Utålmodig kjæreste

Enhver kvinne eller mann som har vært i et forhold, vet at å lære noe av sin kjære kan være litt av en prøvelse.

Tina Foseide Toklum og Anders Kvamme har tatt konsekvensen av det.

— Han er bare med som sjåfør, forsikrer Tina når vi andre lurer litt på hvorfor det har sneket seg en mann med oss gjennom skauen.

— Jeg forsøkte å lære litt fisketriks av ham, men det gikk jo rett vest, ler Tina.

— Det er ikke noe bedre når hun skal lære meg golf. Jeg skal liksom kunne alt på en gang, repliserer Anders. Finner et strå han kan tygge på, setter seg pent ned og holder munn.

Etter en innføring i tapért fortøm, tykk og tynn line, klumpen, backing, billig stang, Rolls Royce-stang, weight forward og andre viktige begreper, får ferskingen Tina prøve seg.

Det går fin-fint. Snøret kommer litt lenger ut for hver gang.

— Det ser egentlig vanskeligere ut enn det er, sier Tina. Litt sliten i armen, bare.

Fluenes fruer

Astrid Rasmussen trenger hjelp. Har fått en kjempefloke på snøret. Er i grunnen overrasket over å finne seg selv på fluefiskekurs i det hele tatt.

— Jeg har sagt at jeg aldri skulle gjøre dette, jeg har ikke tålmodighet, sier Astrid og retter på capsen.

Her står hun.

Det hadde seg nemlig slik at mannen hennes ble bitt av fluefiskebasillen.

— Han ble så veldig bitt og, sier Astrid og smiler lett oppgitt. Naboen, Lisbeth Skodvin, ler så hun rister. Det var nemlig hennes mann som lokket Astrid sin mann med på fluefiske.

Nabovenninnene har imidlertid en liten mistanke om at mennene angrer på at de sendte jentene på kurs. Nå får de nemlig mindre fritid ...

I Oslo har de forresten egen jentegruppe i en av fiskeklubbene. Kanskje noe for Bergen også?

Klar for svermetur

I morgen skal Lisbeth hente sin helt egne, splitter nye fluefiskestang.

— Så nå blir det fisketur?

— Jepp. Helgetur til Sogn med min kjære. Uten ungene.

Tur blir det også på Teresia og Hilde, samt en tredje venninne. Guttene får holde seg hjemme. Whiskyen byttes ut med Bailey's, men ellers blir nok oppskriften som før.

— Planen er å dra på jentetur. Så kan vi komme hjem med de fiskehistoriene, gliser Teresia og Hilde og tørrtrener videre. Frem og tilbake, frem og tilbake.

FIN STIL: Det er mye gøyere å være med selv, mener Teresia Hemre, Hilde Brandt Røssevold og Lisbeth Skodvin, som går på kurs for å lære fluefisketriksene. Om du skulle være i tvil: Jentene er minst like flinke som guttene.
Foto: Knut Strand