— Vi er kommet frem til at Torget gir rom for syv faste installasjoner. Vi har ikke akkurat lyst på et kjøpesenter, sier Byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen.

Torsdag oppførte kommunen en 16 kvadratmeter stor bod for å lettere kunne vurdere hvor store boder som kan stå fast på Fisketorget.

- Ikke stort nok

— Vi prøver å imøtekomme både torghandlernes behov for gode arbeidsvilkår og ønsket om å ivareta verdenskulturarvminnet Bryggen, sier Iversen.

Fiskehandler Arnfinn Djukastein er positiv til løsningsforslaget, men tviler på at boder på 16 kvadratmeter er stort nok til salg av fisk.

— Det er bra at bodene dras inn på selve torgområdet og at det blir faste installasjoner. Vi kan ikke tilby topp kvalitet med de fasilitetene vi har i dag, sier han.

Faste installasjoner?

Striden står om hvorvidt Fisketorget skal bestå av faste eller mobile installasjoner.

— Det er situasjonen om natten som er problemet. Bodene må samles bak Zachariasbryggen for å ikke klusse til byrommet, sier Stein Furru, seniorarkitekt i Plan- og Miljøetaten i kommunen.

Utforming og detaljer vil ikke komme før i neste runde, men målet er uansett å unngå sammenhengende bygningsmasse.

— Det er viktig at de faste installasjonene har høy materialkvalitet. På dagtid må det ikke se for sterilt ut, men preges av den frodigheten torget er kjent for, sier Furru.

Avgjøres i november

Ifølge Iversen er kommunen innstilt på å investere de 45 millionene som trengs for en totalrenovering av Fisketorget. Hun antyder at en bystyrebehandling innen utgangen av november er realistisk.

— Vi er innstilt på hissig fremdrift, men venter på politikerne. De antikvariske myndighetene må komme med en uttalelse, det finansielle må falle på plass og reguleringsplanen må godkjennes, sier byråden.

FASTE FISKEBODER: En testbod på 16 kvadratmeter utformet av kommunen ble satt opp på Fisketorget torsdag for å vise hvor store de planlagte torginstallasjonene kan være.
Skodvin, Helge