– Likte du presangen, Anna, spør farmor Mellborg Marøy.

Anna svarer ikke. Hun er opptatt med å pakke opp dukken og det store settet med utstyr til å perle med. En av de to jentegavene.

Farmor har stått tidlig opp og er kommet helt fra Radøy for å feire dagen på Vestkanten. Ungene fra Nygård menighets barnehage hvor firlingene går, følger med fra sin posisjon langs veggen i den store hallen. Nå pakker Olav og Simen opp hvert sitt helikopter. De ser glade ut.

Siden skal hele hurven inn på Loddefjord bibliotek og se på Frøknene Frydenlunds dukketeater. Det er et hobbydukkespill drevet av fire bibliotekarer.

– Som karnevalet i Rio

Det er ikke første gang firlingene feirer dagen sin på Vestkanten. Det gjorde de da de var ett og tre år også, forteller senterleder Jan Rognaldsen, som har fulgt med dem og gjerne vil gjøre litt stas på firkløveret.

Artikkelen fortsetter under bildet...

BADENYMFER: Kvartetten i sving i badebassenget som babyer. FOTO: Helge Skodvin.

Historien om firlingfødselen til mamma Ingunn Fjeldsbø er også blitt fortalt i Bergens Tidende, så det er ikke første gang de små er i rampelyset.

Og nå skal det feires bursdag fire ganger. Det må til dersom det skal bli plass til familien til mamma, familien til pappa, vennene og feiringen på Vestkanten.

– Det er som karnevalet i Rio, det varer minst i en uke, sier pappa Willy Marøy.

Det kommer godt med at mamma er lærer og vant til å organisere mange barn. Om morgenen tar hun ungene, mens mannen smører niste.

– Det er nødvendig med rutiner og gode praktiske løsninger, sier Ingunn Fjeldsbø som er i full jobb.

NETTOM HEME: De fire babyene - for fem år siden ganske nøyaktig.

Omsorg for hverandre

Farmor Marøy har ikke mindre enn femten barnebarn, inkludert de fire loddefjordingene. Så hun vet nok hva hun snakker om når hun sier at de er både snille og rolige og flinke til å leke.Ja, og så har de bra køkultur, repliserer tante Eva May Nordstrønen.

Men at de er like, det er helst utenpå, mener mamma.

– Anna er den praktiske som ordner opp. Maja vil ha tingene på stell. Olav er diplomaten som løser floken når flere vil ha samme leke, og Simen er elektrikeren. Når det blir kaldt i huset, er det gjerne han som har skrudd på noe. Men alle har omsorg for hverandre, og har de andre i øyekroken, selv om de leker med andre barn, forteller hun.

Heldige er de i hvert fall, som alltid har noen å være med.

Eirik Brekke
Eirik Brekke