GARD STEIRO

— Jeg ga jentene stoff for å avruse dem, hevder firebarnsfaren, som også er tiltalt for kjøp og salg av 750 gram heroin.

En mann døde etter å ha brukt 63-åringens heroin. En kvinne fikk hjertestans i boligen hans. Likevel fortsatte langingen.

— Jeg har vanskelig for å si nei. Da jentene fortalte at de brukte heroin, hadde barn i fosterhjem og var blitt voldtatt, tilbød jeg å hjelpe, sa transportarbeideren (63) da rettssaken mot ham startet i går.

Påtalemyndigheten mener motivene hans for å selge stoff på strøket i Bergen ikke var så edle. De har tiltalt ham for gjentatte voldtekter av fire prostituerte.

— Kvinnene måtte betalte for heroin med seksuelle tjenester. Da de ikke ville mer, ruset han dem så kraftig at de ikke klarte å gjøre motstand, sa statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

Våknet under sexen

Våren 2001 bodde transportarbeideren på Lillestrøm. En lørdag kjørte han til Oslo S for å kjøpe avisen. Der ble han oppsøkt av en prostituert kvinne.

— Hun var våt. Tynn også, stakkars, fortalte 63-åringen i retten.

Kvinnen ba bare om fyr på en sigarett, men fikk en ny samboer. 63-åringen inviterte henne hjem, tilbød kost og losji, og bestemte seg for å gjøre henne rusfri.

— Jeg ga henne penger så hun skulle slippe å selge seg for å få råd til stoff. Så snart hun fikk en normal hverdag, håpet jeg hun skulle slutte. I løpet av to og et halvt år fikk hun 200.000 kroner av meg.

Kvinnen har i politiavhør gitt en annen versjon av samboerskapet. Hun hevder at hun måtte betale for husrom og heroin ved å ha sex med bergenseren. Flere ganger skal han å ha gitt henne så sterke doser at hun ble bevisstløs.

— Da tok han seg til rette. Kvinnen våknet av at tiltalte hadde sex med henne. Han ble tiltagende brutal, hevdet statsadvokat Stolt-Nielsen.

Tatt på strøket

Da den prostituerte kvinnen brøt med 63-åringen, flyttet han tilbake til Bergen. Etter hvert fikk han kontakt med flere rusmisbrukere. Minst tre kvinner bodde i korte eller lengre perioder hos ham. Alle fikk heroin, og alle hadde sex med ham.

— Frivillig, sier 63-åringen.

— Voldtekt, hevder kvinnene.

— Hvis dette hadde dreid seg om sex, ville det vært langt enklere måter å skaffe seg det på, mente mannen.

Påtalemyndigheten mener at han flere ganger dro til Oslo for å kjøpe totalt 650 gram heroin. Firebarnsfaren innrømmet delvis straffskyld. Han tilsto å ha kjøpt 90 gram under turene til Oslo. Kvinnene fikk stoffet i små porsjoner.

— Målet var at de skulle redusere misbruket gradvis og så få plass på avrusningsinstitusjoner.

For å finansiere innkjøpene, måtte 63-åringen selge stoff. I retten hevdet han at han solgte halvparten av heroinet, det vil si, jentene solgte det for ham.

Da han ble pågrepet på strøket i Bergen den 27. januar i år, hadde firebarnsfaren 14.000 kroner i bilen. Hjemme hos ham fant politiet heroin, pakkeutstyr og ytterligere 40.000 kroner. Mannen har innrømmet at han to dager tidligere kjøpte 50 gram i Bergen.

- Ingen munk

Bakgrunnen for pågripelsen var tips om at 63-åringen forsynte byens prostituerte med narkotika.

— Flere vitner har fortalt at du alltid hadde rikelig med stoff. Det var bare å ringe, så fikk de, sa Stolt-Nielsen.

Påtalemyndigheten kan dokumentere at en mann mistet livet i overdose etter å ha brukt heroin fra 63-åringen. En kvinne fikk hjertestans i mannens leilighet. Hun ble reddet i siste liten.

— Fikk det deg til å stoppe opp og tenke? spurte statsadvokaten.

— Ja, huff. Det var tragiske historier. Det burde vært stopp der og da. Jeg synes det er vondt å tenke på i dag også.

Ifølge et vitne tok ikke 63-åringen det så tungt at kvinnen fikk hjertestans. Hun har i avhør sagt at han ikke ville tilkalle ambulanse.

Verken aktor eller dommer kunne forstå hvordan det kunne hjelpe å gi narkomane heroin.

— Det er et gammelt ordtak som sier at målet helliger middelet, sa 63-åringen.

— Så vidt jeg husker er det jesuittenes valgspråk, og noen munk er du i hvert fall ikke, repliserte statsadvokaten.

63-åringen er tidligere dømt for voldtekt. I 1987 forgrep han seg to ganger på sin tidligere samboer. Gulating lagmannsrett fastsatte straffen til ett år og tre måneders ubetinget fengsel.