– Det har oppstått problemer under arbeid med en pumpe, og dermed har det blitt et ammoniakkutslipp, sa operasjonsleder Per Stiegler ved Hordaland politidistrikt til bt.no onsdag morgen.

— Det er flytende ammoniakk som har kommet ut av pumpen. Det har blandet seg med vann, og dermed har det oppstått gass, forklarer brigadeleder Oddbjørn Landsvik i brannvesenet.

En rekke personer fortalte at de følte ubehag etter ammoniakkutslippet. Fire personer ble sendt til Haukeland universitetssykehus. Akuttmottaket på sykehuset opplyser at de fire er en mann på 19 år, en mann på 29 år, en kvinne på 32 år og en mann på 39 år. Tilstanden betegnes som lettere og stabil for alle de fire. Onsdag ettermiddag ble de fire skrevet ut.

Trafikken stengt

Trafikken ble stengt rundt fryselageret, som ligger i Sandviksbodene 80 ved Elsesro. Bygningen lekkasjen kommer fra, ble evakuert kort tid etter at meldingen om utslipp kom. Til sammen ble om lag 40 personer evakuert. Etter hvert kom busser til stedet, slik at de evakuerte kunne komme seg inn i varmen.

Politiet ba også folk i området om å holde seg innendørs med dører og vinduer lukket.

Litt før klokken 13 avsluttet brannvesenet sitt arbeid på stedet.

— Det er litt ammoniakklukt igjen, men ellers er vi ferdige. Vi har sendt folk inn i produksjonslokalene igjen, så nå kan alt gå som normalt både i bygningen og i nabolaget, sier Landsvik.

Det kommer imidlertid til å bli luftet i bygningen resten av dagen.

- Luktet som salmiakk

Det var ansatte i bygningen som oppdaget ammoniakk-lukten og varslet brannvesenet.

— Jeg kjente lukten, og gikk inn på kontoret mitt. Der ble lukten veldig sterk, det var som å lukte på en flaske med salmiakk. Jeg skjønte med en gang at det var ammoniakk. Det begynte å renne fra øynene, forteller Øyvind Blom.

Han er daglig leder i Tre Søstre, som blant annet eier Madam Bergen. Selskapet driver produksjon av fiskekaker i samme bygning som Hallvard Lerøys fryselager.

— Alle løp på dør, og brannvesenet ble varslet, forteller Blom til bt.no

- Fikk ikke puste

Flere av de ansatte reagerte på den sterke lukten.

– Jeg drev og pakket varer da jeg kjente en forferdelig lukt. Knapt et minutt etter rant tårene og jeg fikk ikke puste. Eneste tanken jeg hadde i hodet var å komme meg fortest mulig ut, forteller Stein Ove Haugland, som er salgssjåfør i Tre Søstre.

– Det er den verste lukten jeg noen gang har kjent, legger han til.

Produksjonsmedarbeider i Tre Søstre, Raymond Kaspersen, var også på jobb. Han sier at det ikke var tilløp til panikk blant de ansatte.

– Først trodde vi det var noen som hadde gått amok med vaskemiddel. Men så ble lukten helt ekstrem. Da skjønte vi fort hva det var, og alle kom seg raskt ut. Alle var rolige, sier Kaspersen.

Trodde lekkasjen var stoppet

Brannvesenet var tidlig på stedet med røykdykkere for å undersøke hvor alvorlig utslippet var.

Lekkasjen ble meldt stoppet kort tid etter at brannvesenet ble varslet, men noe senere ble det oppdaget at det fortsatt sivet ut gass. Omkring klokken 10.45 ble lekkasjen stanset.

Ammoniakk er en fargeløs, giftig gass med stikkende lukt. Gassen virker irriterende på øyne og luftveier, og i noen grad på huden.

Barnehage måtte snu

Nyhavn barnehage var på gåtur i Gamle Bergen da de ble stoppet i nærheten av gassområdet og måtte snu.

— Det ble en ekstra tur på oss, for nå har vi gått en omvei, sier Bodil Eikenes som er på tur med en barneflokk i gule refleksvester.

rune berentsen
rune berentsen
MOBIL VARMESTUE: De evakuerte arbeiderne fikk etter en stund sette seg inn i en varm buss.
rune stølås
SPERRET: Politiet sperret veien for kjørende inn mot lekkasjeområdet.
rune berentsen
GASS: Den sterke gasslukten lå lenge rundt fryselageret.
rune berentsen