Fire rumenske statsborgere, to kvinner og to menn, ble i dag fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett, siktet for menneskehandel. Alle de siktede nekter skyld.

— Vi mener de har utnyttet flere barn til å begå vinningsforbrytelser og bedragerier med gullvarer, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Alle de fire ble i ettermiddag fengslet i to uker.

Gullsmykker

Saken startet da en 17 år gammel rumensk jente for tre dager siden ble innbrakt på politistasjonen etter at hun skal ha forsøkt å selge falske gullsmykker.

Jenten ble løslatt etter en samtale med barnevernet.

Dagen etter ble hun imidlertid pågrepet på ny. Sammen med en 15 år gammel jente skal hun ha begått butikktyverier på kjøpesenteret Kløverhuset i Bergen sentrum.

De to jentene ble tatt hånd om barnevernet, og politiets Exit-gruppe, som jobber med menneskehandelsaker, ble koblet inn.

Samme kveld kom tre voksne personer, to menn og en kvinne, til politistasjonen i sentrum og spurte etter de to tenåringsjentene.

— En av kvinnene hevdet at hun var mor til 15-åringen, men det nektet jenten selv for, sier Christoffersen.

15-årig mor

De tre rumenerne ble pågrepet og satt i arresten.

Samtidig fortalte den 15 år gamle jenten at hun var mor til en seks måneder gammel baby, som skulle befinne seg hos en kvinne i Bergen, som jenten omtalte som sin svigermor.

Torsdag kom så en kvinne inn på vakten på politistasjonen for å etterlyse de tre pågrepne voksne personene. Med seg hadde hun en baby og en 15 år gammel gutt.

Kvinnen hevder hun selv er mor til barnet, men politiet mener det er den 15 år gamle jentens spebarn.

Babyen og tenåringsgutten ble tatt hånd om av barnevernet, mens kvinnen ble pågrepet.

- Tyverier flere steder

I dag fremstilles alle de fire voksne for fengsling.

— Etter å ha gjort undersøkelser rundt denne gruppen med personer, viser det seg at flere av dem knyttes til tyverier andre steder i landet. Vi har også avdekket pengeoverføringer til Romania, sier Christoffersen.

Gruppen med rumenere skal være den samme som politiet tidligere denne uken rykket ut for å fjerne fra gatekjøkkenet på Trengereid, der de forsøkte å campe på toalettet.

— De skal også ha overnattet på et offentlig toalett i Stavanger, sier Christoffersen.

Politiet mistenker at de to unge jentene er blitt fraktet til Norge og utnyttet i vinningskriminalitet.

— Vi er sterkt bekymret for situasjonen til disse barna, og spesielt for hvordan det seks måneder gamle spedbarnet er blitt ivaretatt, sier Christoffersen.