I februar ble Per Winjum (63) og en kamerat i 50-årene utsatt for et grovt hjemmeran i Aurland.

Winjum fikk huset rasert og endte opp kneblet og bakbundet da fem mørkkledde menn stormet inn med pistoler.

— Det var Texas, minst. De hadde finlandshetter, helt mørke klær og hansker. Jeg så i hvert fall to pistoler, de holdt pistolene mot hodene våre, sa Winjum til BT etter ranet.

To etasjer i huset ble helt rasert. En av ranerne tvang de to mennene til å holde seg i stuen, mens de øvrige ranerne endevendte huset på jakt etter verdisaker.

Ranerne fikk med seg en bærbar PC, ca. 3200 kroner i kontanter, minnepenn, samt litt gull og en flaske vodka.

Fire østeuropeere dømt

Politiet hadde få spor å gå etter i jakten på ranerne, men etter to måneders intens etterforskning kunne politiet pågripe fire østeuropeiske menn. Nå er de fire dømt for ranet og flere andre forhold, skriver Fædrelandsvennen.

  • En 23-åring bosatt på Østlandet er dømt til fengsel i ett og et halvt år.
  • En annen 23-åring bosatt på Østlandet er dømt til fengsel i to år.
  • En 21-åring bosatt i Rogaland er dømt til fengsel i ett år og fire måneder.
  • En 19-åring bosatt i Rogaland er dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Alle de fire må betale 25.000 kroner til hver av de to fornærmede.

«Det å bli truet [...] ved å bli siktet på med pistol over lengre tid er psykisk vold. For de fornærmede fremsto begge pistolene som ekte skytevåpen. At de tiltalte alle var ruset, førte til økt risiko for at de fornærmede kunne bli utsatt for vold,» heter det i dommen.

Retten mener begge de fornærmede utvilsomt «opplevde det som skjedde som svært skremmende».

Åtte vitner forklarte seg i Lister tingrett. Alle de tiltalte møtte.

En av 23-åringene og 21-åringen erkjente seg skyldig etter tiltalen og ble dømt på alle punkter. «De har begge handlet med forsett og i vinnings hensikt,» bemerket retten. De to andre erkjente kun delvis skyld.

Spante på boligen

Mennene brukte finlandshetter og satt og ruset seg med hasj og amfetamin utenfor før de slo til mot offeret i Aurland, som driver camping og utleie. De hadde hørt at mannen oppbevarte mye kontanter hjemme.

Til Aurland kom noen av dem seg ved å kjøre en bil stjålet fra Lyngdal i Vest-Agder, skriver Fædrelandsvennen.

I dommen fra Lister tingrett framgår det at ranet framstår som planlagt.

RASERT: En av ranerne tvang de to mennene til å holde seg i stuen, mens de øvrige ranerne endevendte huset på jakt etter verdisaker.
Atle Gjerløw
TIMELANGT MARERITT: To etasjer ble rasert da ransmennene desperat lette etter verdier i 62-åringens hus.
Atle Gjerløw

«Ranerne foretok en lang reise fra Oslo til Aurland for å begå et ran. De spante på boligen og ventet med å gå inn til flere av dem som befant seg i huset hadde forlatt stedet. Det var til sammen fem ranere som stormet inn i huset og truet de to med våpen. De som befant seg i huset var forsvarsløse. Det ble brukt vold under ranet ved at begge de fornærmede ble bakbundet og en av dem tapet,» heter det i dommen.

Omkring to måneder etter ranet ble ranerne pågrepet på Sørlandet.

— Bakgrunnen er et godt samarbeid med Agder politidistrikt. Vi har jobbet med tips og etterretning i tett samarbeid med Agder, sa lensmann i Årdal, Magne Knudsen, i mars.

Lensmannen var selv en av dem som rykket ut på ransmeldingen.

— Jeg kan ikke huske tilsvarende grove og dramatiske ranshistorier i regionen i min karriere, og jeg kom hit i 1994. Det er liksom ikke sånn man tenker skal skje i Aurland, sa han til BT etter ranet.

Stjal biler fra Sørlandet

Også to biltyverier på Sørlandet er sentrale i dommen:

Natt til 21. oktober brøt de to yngste mennene seg inn på Kvavik Auto i Lyngdal, og stjal en Volkswagen Polo og en Volkswagen Touran. Denne skal de ha kjørt til blant annet Aurland. En 23-åring fra Østlandet og 21-åringen er dømt for å ha kjørt de to bilene uten gyldig førerkort. Førstnevnte kjørte Touranen gjennom begge Agder-fylkene til Oslo, videre til Aurland og tilbake igjen.

Den andre 23-åringen fra Østlandet sto tiltalt for å ha deltatt i innbruddet på Kvavik Auto, men ble frifunnet grunnet manglende bevis. Retten mener imidlertid det er brakt på det rene at han var med i Touranen på vei til Aurland.

21-åringen også er dømt for å ha tatt seg inn på Toyota Flekkefjord natt til 31. desember, der han stjal en PC og en Toyota Prius.

Dommen omfatter også narkotikabruk, heleri og annen vinningskriminalitet for flere av de tiltalte. Ifølge dommen ble tyvegodset fra ranet i Aurland «omsatt på kjente steder i Oslo» og utbyttet brukt «til å kjøpe narkotika, hasj og amfetamin».

TIMELANGT MARERITT: - Foreløpig går det bra. Men jeg kommer vel til å bryte sammen før eller senere, sa huseieren Per Winjum. To etasjer ble rasert da ransmennene desperat lette etter verdier i 62-åringens hus.
Atle Gjerløw