— Jeg synes selvsagt det er uheldig å måtte løslate dem på grunn av manglende varetektsplasser. Men det vil være et uforholdsmessig inngrep å la dem bli sittende lenger i politiarresten, sier politiadvokat Hilde Welde i Åsane-politiet.

- Redd det vil påvirke

Saken startet torsdag, med pågripelse av en mann (45) fra Moldova i en Rema-butikk i Arna. Senere ble to kvinner, som kom til butikken for å spørre etter mannen, også pågrepet. Og søndag kveld arresterte politiet nok en person i saken, en mann i 40-årene.

Alle fire er mistenkt for omfattende svindel med panteflasker, blant annet ved å klistre pantekoder pålydende kroner 2,50 på flasker som egentlig bare skal gi 1 krone i pant.Onsdag er imidlertid alle fire på frifot igjen. Den sist pågrepne skulle etter planen fremstilles for varetektsfengsling onsdag, men det droppet politiet.

— Hva vil dette ha å si for etterforskningen av saken?

— De var jo fengslet også på grunn av bevisforspillelsesfare og unndragelsesfare. Jeg er redd for at dette vil påvirke saken, ja.

- Kummerlige forhold

Knut Harald Braathen, som forsvarer en av kvinnene i saken, er helt enig i løslatelsen.

— Politiarresten er egentlig et sted for å sove ut overstadig beruselse. Det er ganske kummerlige forhold der, sier forsvareren.

Politiet holder fast på siktelsene mot de fire pågrepne, to menn og to kvinner.

— Men vi har ikke planer om å pågripe dem igjen, med mindre de skulle gjøre nye, straffbare forhold.

Opptil seks løslatt på to dager

Politiinspektør Sidsel Isachsen i Hordaland politidistrikt bekrefter at det er stor mangel på varetektsplasser nå.

— Akkurat nå har vi en mangel på varetektsplasser som gjør at vi løslater en del mistenkte som vi ellers ikke ville løslatt.

— De blir løslatt på grunn av plassmangelen i fengsel, ikke på grunn av forhold i straffesakene, sier Isachsen.

Hun har ikke noe eksakt tall på hvor mange som er blitt plassmangel-løslatt den siste tiden. Men etter det bt.no erfarer, skal det dreie seg om opptil seks personer bare de to siste dagene.

- Kritisk

Rune Malt er leder for politijuristene i allmennavdelingen i Bergen sentrum, der de blant annet har mange av de gjengangerkriminelle i sin portefølje.

— Tirsdag, etter mye innsats, fikk vi endelig plass til to siktede som satt i politiarresten på syvende døgnet. De satt for oppbevaring av større mengder narkotika. En tredjemann som var siktet i samme sak, fikk vi plass til i fengsel onsdag morgen, sier Malt.

— Én av de tre fra narkosaken måtte sendes til Ålesund, vi må søke opp plasser over hele landet.

- Hvordan vil du beskrive varetektssituasjonen nå?

— Den er kritisk, svarer Malt.

Dropper varetekt

Han forteller at politiet for tiden også lar være å gå til retten med siktede som de ellers ville krevd varetekt for.

— Med den plassmangelen vi har nå, blir det hele tiden en vurdering om det er verdt bryet å fremstille noen for varetekt, sier Malt.

Ifølge Malt er det gjerne vinningskriminelle som blir løslatt når situasjonen er som nå.

— Og det er personer som erfaringsmessig har kort vei til nye lovbrudd. Vi må pågripe dem igjen, og så har vi det gående, sier han lettere fortvilt.