Allerede samme kveld var de i god form, og kunne utskrives fra Haukeland universitetssykehus. Det opplyser rektor Knud Jørgen Holck til bt.no.

De fire jentene har overnattet utendørs i fjellet i Modalen de siste to dagene. Turen til Modalen var ikke i skolens regi. Lørdag la de ut på tur fra Dyrkolbotn, med fjellhytten på Skavlabu som mål. Men så langt kom de aldri. I stedet ble det til dels kald og fuktig overnatting under åpen himmel. Mandag formiddag ringte de redningsmannskaper, og ba om hjelp. Da jentene ble reddet mandag holdt de til ved Svartavatnet i Modalen, som ligger på om lag 1000 meters høyde.

Rektor Knud Jørgen Holck forteller at de fire jentene var godt rustet for turen, men ikke hadde med seg mer mat enn til og med for søndag. Alle fire skal være fjellvante. De hadde med seg mobiltelefon, men ble bedt av politiet om å spare på batteriet for at det skulle holde lengst mulig.

— Klassisk

— Turen ble lengre enn de trodde, og de ble overrasket av dårlig vær og snø. Slik sett er dette et klassisk tilfelle, sier rektor.

Den første natten fant jentene ly under en klippestein og hadde det da rimelig varmt og tørt. Det var ikke mobiltelefondekning i dette området. Søndag kveld gjorde de seg tidlig klare for natten og bygget en mur mot snøen og vinden ved hjelp av steiner de fant på stedet.

— Jentene var kalde og slitne da et helikopter med base på Flesland fikk tatt dem ned fra fjellet og inn til Haukeland universitetssykehus. Der ble de undersøkt og fikk mat og varme klær. Mandag kveld var de i god form. Ingen av dem er fra Bergen, men to av dem har familie i byen. De ble mandag kveld tatt hånd om av familien. De to andre ble tatt med til folkehøyskolen, sier rektor.

- Advart

Tur- og kursansvarlig Einar Grieg i Bergen Turlag sier til Bergens Tidende at turlaget på det sterkeste oppfordrer folk om å ta kontakt med dem før de legger ut på langturer nå som snøen har kommet. Det gjorde for så vidt også de fire jentene. Problemet er bare at de ikke valgte å følge advarselen fra Turlaget.

— Det er riktig at jentene var i kontakt med oss. Vi fortalte dem at dette kom til å bli en vanskelig og tungt tur, og frarådet dem å legge ut på den, sier Einar Greve.

Rektor Knud Jørgen Holck har snakket med de fire jentene om akkurat dette, og de har en annen oppfatning av sitt møte med Turlaget.

— Jentene har referert for meg at Turlaget fortalte dem at det kunne bli en tung tur med raskt skifte i været. Men de har ikke opplevd det slik at de ble sterkt advart mot å legge ut på den turen de hadde planlagt, sier rektor.