TOR LEIF PEDERSEN

Natt til fredag ble en hjortekolle oppdaget inne på flyplassområdet. En av de Avinor-tilsatte skjøt dyret.

Driftssjef Lasse Solberg ved Avinor på Flesland forteller at dette er den fjerde hjorten som er avlivet inne på flyplassområdet i år.

I mange år har hjort utgjort en fare for flysikkerheten. Det har vært tilfeller der fly har kollidert med hjort på rullebanen.

Utrolig nok har det ikke skjedd alvorlige ulykker. Men flere involverte personer har oberfor BT uttrykt bekymring over hjorteproblemet.

Sikkerhetsgjerdet som skulle holde hjort og uvedkommende personer vekke fra flyplassen, var lenge så dårlig at dyr og folk uten noen vansker kunne ta seg inn. I løpet av de siste fire årene er 54 hjort skutt på innsiden av gjerdet.

Som følge av BT-reportasjene om problemet ble det for to år siden montert et helt nytt, 18 km langt gjerde til 7 millioner kroner.

Det nye gjerdet ikke var i stand til å holde dyrene på rett side av nettingen. I samarbeid med Hallvard Sandven i viltforvaltningen i Bergen gjorde de Avinor-ansatte visse forbedringer. Like før jul i fjor konkluderte driftssjef Solberg med at sikkerhetsgjerdet endelig så ut til å fungere etter sin hensikt.

Men på en eller annen måte kommer altså dyrene seg inn på flyplassområdet fortsatt. Hjortebestanden i området utenfor er stor. I hjorteflokkene finnes det åpenbart mange voksne dyr som kjenner til de gode og attraktive beitene inne på flyplassen. Disse dyrene trekker tydeligvis andre med seg, og skyr ingen anstrengelser for å komme seg inn til godsakene.

— Er ikke dette pinlig for dere?

— Jo, men samtidig vet vi ikke sikkerhet hvor eller hvordan hjortene kommer seg innenfor gjerdet, sier Solberg.

— Kanskje klarer de å hoppe over gjerdet fra noen høye skrenter på utsiden av gjerdet. Men det er så høyt ned på innsiden av gjerdet, at dyrene må skade seg når de lander. Vi kan heller ikke se bort fra at noen av personene som bruker portene inn til området slurver med å lukke etter seg. Sammen med viltforvalter Hallvard Sandven skal vi nå ta en ny befaring og bestemme oss for ytterligere supplering av gjerdet., sier Solberg.

AVLIVET: Skrotten av hjortekollen som endte sine dager inne på Flesland. - Dette er den fjerde vi har avlivet i år, sier driftssjef Lasse Solberg.<br/>Foto: RUNE SÆVIG