— Jeg var bare nitten år gammel da jeg reiste. Datoen var 25. august, og jeg husker at høyet på hesjene var vått og at slåtten ennå ikke var unnagjort, forteller Ole Kvamme. Om tre måneder fyller han 100. Siden 1923 har han bodd i USA, i byen Tacoma, fire-fem mil sør for Seattle.

— Det var enklere å komme seg fra USA til Norge i gamle dager, denne gangen måtte jeg bytte fly fire ganger, humrer han på feilfri Arna-dialekt.

Sammen med sønnen Ruben (66), sønnesønnen David (42) og oldebarnet Heiden (10) sitter han på tunet på Kvamme og mimrer om gamle dager med tretten søsken og full fart med Gamlebrunen i islagte bakker.

— It's very peaceful here, sier sønnen Ruben, pensjonert skolelærer.

Det er ni år siden 99-åringen var hjemme sist. I 1994 kom han alene som 88-åring, men verken han selv eller andre hadde trodd at det skulle bli enda et norgesbesøk.

Derfor er flagget gått til topps hos Roald og Ester Kvamme, høyt oppe i bakkene over Ytre Arna. Et halvt hundre slektninger er invitert til fårestek og kaffe. Hedersgjest, i tillegg til Ole selv da, er den eneste gjenlevende av hans 12 søsken, søsteren Ragnhild Rønhovde (85).

- Bli med til Amerika!

— Bli med til Amerika, da vel, sa den seks år eldre broren Johannes til 19-åringen i 1923.

Hvorfor ikke? tenkte Ole og fikk med seg forloveden Oliva Thunes fra nabogården på eventyret. Båten gikk til England.

— Der måtte vi være i fire dager før vi kunne seile videre til Quebec via Frankrike med en båt som het «Antonia», forteller Ole.

Egentlig hadde han bare tenkt å bli i fire-fem år, men foreløpig er det blitt 80. I 1925 giftet han og Oliva seg, og fikk i årenes løp seks barn, én gutt og fem jenter.

Blant andre Ruben, som er med på denne gutteturen til Norge og Arna.

— Men det var han som fikk ideen til turen, sier Ruben og peker på sin sønn, bankmannen David, som har spandert både flybilletter og Radisson-hotell i Bergen.

«Guttene» er begeistret over at de sammen med oldebarnet Heiden får oppleve 99-åringen på hjemmebane.

— I løpet av disse dagene i Bergen har far fortalt oss mye vi ikke visste fra før, forteller Ruben Kvamme, litt på engelsk og litt på norsk.

Flyttet ut av gamlehjem

— Dette er femte gangen jeg er tilbake i Norge, første gangen var i 1952, forteller Ole. Så tidlig som i 1978 ble han enkemann og har nå «played around» i ganske mange år som pensjonist, etter å ha vært ansatt i 45 år på en trelastfabrikk.

For noen år siden flyttet Ole inn på gamlehjem i Tacoma, men her fant man fort ut at denne karen ikke hadde noe på et gamlehjem å gjøre. Han ble rett og slett utskrevet, for å bo hos en av sine fem døtre.

— Trives bedre med det, ja, sier Kvamme-gudfaren.

Det eneste som skiller ham fra en norsk bondehøvding, er Hawaii-preget på skjorten. I helgen ble han og hele guttegjengen tatt med til utvandringssenteret på Sletta på Radøy, og de nærmeste dagene skal turen gå både til Fløyen, Øygarden, Voss og Sognefjorden.

— Great å få sett så mye av Norge, det er et vakkert land; jeg hadde tross alt ikke sett mer enn gården på Kvamme da jeg reiste til Amerika som nittenåring, sier Ole Kvamme.

99-åring på guttetur.

HJEMME IGJEN: Fire generasjoner USA-Kvamme på norgesbesøk på Kvamme-gården i Arna. Fra venstre Ruben Kvamme (66), Ole Kvamme (99), David Kvamme (42) og Heiden Kvamme (10).